2022. június 27., hétfő

Danai Gurira amerikai színésznő.

Danai Jekesai Gurira (Grinnel, Iowa, 1978. február 14. –) amerikai színésznő.

Az lowa állambeli Grinnell-ben született, Josephine Gurira főiskolai könyvtáros és Roger Gurira, a Grinnell College kémiai tanszékének professzora negyedik gyermekeként. Szülei 1964-ben érkeztek az Egyesült Államokba Dél-Rhodéziából, melyet ma Zimbabwe-nek hívnak. Három idősebb testvérrel is büszkélkedhet - két nővére Shingai és Choni névre van keresztelve, bátyja, Tare pedig csontkovács. A család 1983 decemberéig élt Grinnell-ben, amikor is visszaköltöztek korábbi hazájuk fővárosába, Harare-ba, miután Robert Mugabe 1979-ben hatalomra került.

A Dominican Convent Középiskolába járt. Ezt követően visszatért az Amerikába, hogy a Minnesotai Saint Paul-ban a Macalester Egyetemen tanuljon, ahol megszerezte bölcsészdiplomáját pszichológiából. Később a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts -ján folytatta tanulmányait, ahol színészmesteri diplomát szerzett.

Legelső szerepét az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék című krimisorozatban 2004-ben, melyben Marei Rosa Rumbidzait formálta meg a Inert Dwarf című epizódban.

2007-ben szerepelt a A látogató című drámafilmben, amiért elnyerte a Method Fest Independent Film Fesztivál legjobb női mellékszereplő díját. A következő évben a Kísértetváros című filmben kapott egy kisebb szerepet - egy szellemet alakított a műben Greg Kinnear főszereplése mellett.

2010-ben feltünt a 3 Backyards című mozifilmben egy kék ruhába öltözött nőt alakított Elias Koteas, Kathryn Erbe és Edie Falco társaságában. Ezt az American Experience című sorozat követte amejben Sarah Steward-ot formálta meg a Dolley Madison című epizódban. A Hazudj, ha tudsz! című műsor Exposed című részben is felbukkant, mint Michelle Russo. Szintén ugyanebben az évben startolt legújabb drámasorozata, a Treme, melyben Jillt játszotta el hat epizódon keresztül, egészen 2011-ig. 2010. Október 8-án mutatták be a Vedd a lelkem!-et című természetfeletti horrorfilmet, amelyben Jeanne-Baptiste karakterét alakitotta.

2012 márciusában csatlakozott a The Walking Dead horrorsorozatának stábjához, a harmadik évadtól. Gurira Michonne-t alakítja a könyörtelen katanával hadonászó karaktert, ki a történet középpontjában lévő, szorosan összetartó csoporthoz keveredik az apokaliptikus világban. Gurirának a sorozathoz meg kellett tanulnia lovagolni, és tökéletesen bánni a szamurájkarddal, amit elmondása szerint nagyon élvezett. 2019 februárjában bejelentették, hogy Gurira kiszáll a műsorból, miután leforgatta utolsó epizódját a tizedik évadban. Gurira utolsó epizódja, a " What We Become " 2020 márciusában került adásba.

Az ezt követő évben főszerepet játszott a Mother of George című drámafilmben, mint Adenike Balogun, melyet a 2013-as Sundance Film Fesztiválon mutattak be. Gurira számos kritikai elismerésben részesült az alakításáért, melyben egy nigériai nőt alakított, aki azért küzd, hogy az Egyesült Államokban élhessen. Júniusban megnyerte a Jean-Claude Gahd Dam szobrocskát a Guys Choice Awards-on.

2017-ben Tupac Shakur rapper anyját, Afeni Shakurt alakította az All Eyez on Me című életrajzi filmben. Ezután szerepelt a Marvel Black Panther című filmjében, amelyet 2018 februárjában mutattak be. Ő játszotta Okoye-t, a Dora Milaje a Fekete Párduc királyi testőrségének a fejét.






























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...