2022. június 27., hétfő

Joan Chen kínai-amerikai színésznő.

Joan Chen (1961. április 26. –) kínai-amerikai színésznő, filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. 

Shanghai-ban született egy gyógyszerész-családban. Ő és bátyja, Chase a kultúrális forradalom alatt nőttek fel. Chent 14 évesen fedezte fel egy iskolai rendezvényen Jiang Qing, a vezető Mao Zedong felesége, egyben a kínai kommunista párt egyik fontos alakja - Joan így került be 1975-ben a Shanghai Film Studio színészképző programjába. Itt fedezte fel Xie Jin veterán rendező, aki őt tette meg az 1977-es Youth című filmjének főszereplőjének - a 16 éves lány egy süketnémát alakított, akinek a hadsereg orvosi csoportja adja vissza a hallását és a beszédkészségét. Chen egy évvel hamarabb fejezte be a középiskolai tanulmányait, így már 17 évesen elkezdte a híres Shanghai International Studies University egyetemét, ahol angol nyelvből diplomázott.

Chen 1979-ben Tang Guoqiang mellett szerepelt Zhang Zheng Little Flower című művében, amiért elnyerte a Hundred Flowers Awards díjat. A Little Flower volt a második filmje, és mindenkit lenyűgözött tehetséges játékával, és hamarosan Kína kedvenc színésznője lett; A Time magazin a "kínai Elizabeth Taylor "-nak nevezte, tinédzserként elért sikerei miatt. 

Ezen kívül Chen szerepelt az 1979-es A Loyal Overseas Chinese Family című filmben. Az Ou Fan és Xing Jitian által rendezett film egy tengerentúli kínai családot ábrázol, amely hazafias érzelmeiktől fűtve hazatér Délkelet-Ázsiából Kínába, de a kulturális forradalom idején politikai problémákkal szembesül. Az " I Love You, China " és a "High Flies the Petrel" című dalok, amelyeket Chen karaktere énekel, örök kedvencek Kínában. 1981-ben Chen szerepelt a Teng Wenji által rendezett Su xing című romantikus filmben.

Húsz évesen Amerikába költözött, ahol filmkészítést tanult a California State University-n.

Első hollywoodi filmje a Tai-Pan volt, amelyet Kínában forgattak. 1985-ben feltűnt a "Miami Vice" című tévésorozatban, mint May Ying, a Golden Triangle című epizódban. 1987-ben Bernardo Bertolucci The Last Emperor című filmjében, valamint a David Lynch / Mark Frost Twin Peaks című televíziós sorozatban játszott Josie Packard szerepében. Rutger Hauer mellett játszott az 1989-esA Hősök vére című akciófilmben, amelyet David Webb Peoples írt és rendezett. 1993-ban társszerepet játszott Oliver Stone Ég és föld című filmjében. Két különböző karaktert alakított Clara Law Temptation of a Monk című filmjében: a Tang-dinasztia csábító hercegnőjét és egy veszélyes kísértőt. A szerep kedvéért leborotválta a fejét. A díjnyertes film Lilian Lee regényéből készült .

1994-ben Steven Seagal mellett szerepelt az Lángoló jég című akció-kalandfilmben. Majd visszatért Sanghajba, hogy szerepeljen Stanley Kwan Red Rose White Rose című filmjében Winston Chao mellett, majd elnyerte a Golden Horse Award- ot és a Hong Kong Film Critics Society díját. 1996-ban a 46. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagja volt.

Chen belefáradt abba, hogy a hollywoodi filmek egzotikus szépségét játssza, és 1998-ban a kritikusok által elismert Xiu Xiu: The Sent Down Girl című filmben kezdett rendezni. Később 2000-ben ő rendezte az Ősz New Yorkban című romantikus filmet, Richard Gere és Winona Ryder főszereplésével.

A 2000-es évek közepén Chen visszatért a színészethez, és intenzíven dolgozni kezdett, váltakozva angol és kínai nyelvű szerepekben.

2004-ben Zhang Ziyi mellett játszott Hou Yong Jasmine Women című filmjében, amelyben három generáción át több szerepet játszottak lányként és anyaként Sanghajban. A Jó, rossz, meg ami közte van című vígjátékban is szerepelt, mint a 48 éves, csinos özvegy, Hwei-Lan Gao aki bejelenti az apjának, hogy terhes, az csaknem kitagadja. Nem is engedi haza, amíg be nem tudja bizonyítani, hogy a szeplőtelen fogantatás létezik, vagy azonnal férjhez nem megy. A késői kismama Wilhez, a már felnőtt lányához fordul segítségért.

2005-ben Zhang Yang Sunflower  című filmjében szerepelt, mint Xiuqing. Szerepelt az Americanese című független filmben és Michael Almereyda Tonight at Noon című filmjében , egy kétrészes projekt első részében, amelyet 2009-re terveztek bemutatni. 

2007-ben Chen elismerést kapott Tony Ayres The Home Song Stories című drámájában nyújtott teljesítményéért. Egy elbűvölő és instabil kínai éjszakai klubénekesnőt alakított, aki két gyermekével a túlélésért küzd a hetvenes évek Ausztráliájában. A szereppel négy díjat kapott, köztük az Australian Academy of Cinema and Television Arts Awards díját a legjobb színésznőnek és a Taipei Golden Horse Film Festival and Awards díjat a legjobb színésznőnek. Ugyanebben az évben két másik elismert filmben is közreműködött: Ang Lee Ellenséges vágyak című filmjében Tony Leung Chiu-Wai mellett, és Jiang Wen The Sun Also Rises című filmjében Anthony Wong Chau-Sang oldalán, amiért a legjobb női mellékszereplőnek járó Ázsiai Filmdíjat kapott.

2008-ban Sam Chow mellett szerepelt a Shi Qi című filmben, amelyet Joe Chow rendezett. Ugyanebben az évben Jia Zhangke 24 City című filmjében egy gyári munkást alakított.

2009-ben közreműködött Bruce Beresford Li Cunxin balett-táncos 2003-as, azonos című emlékirata alapján készűlt Mao Last Dancer című filmben, Wang Shungbao és Kyle MacLachlan mellett. Ezután Feng Yuanzheng és Liu Jinshan mellett szerepelt a Ren dao zhong nian című kínai tévésorozatban, amelyben egy középkorú problémákkal küzdő orvosnőt alakított. Guan Yin istennő szerepét alakította a Journey to the West című 2010-es kínai tévéadaptációban, amelyet Cheng Lidong rendezett. 

2010-ben csatlakozott Leehom Wang Lian ai tong gao című debütáló filmjének szereplőgárdájához, Alexi Tan Colour Me Love című filmjéhez Liu Ye oldalán. Ezután szerepelt Ilkka Järvilaturi Kiss, His First című filmjében Tony Leung Ka-fai és Gwei Lun-mei mellett és Larry Moss Relative Insanity című filmjében Juliette Binoche mellett. 2010 májusában a Seeing Red című antológiafilm három részének egyikének főszereplője és rendezője volt.

2011-ben Bishop titkár barátnőjét alakította a Fringe című televíziós sorozat „Immortality” című epizódjában. A 2014-es Marco Polo című amerikai televíziós sorozatban Chabi császárné szerepét játszotta. 

Chen kétszer ment férjhez. Első férje a színész Jimmy Lau volt, 1985 és 1990 között éltek együtt. Második férje a kardiológus Peter Hui. 1992. január 18-án házasodtak össze. Két kislányukkal San Franciscoban élnek, de minden évben hosszabb időt töltenek Shanghaiban, hogy a gyermekeik ismerjék a kínai kultúrát.

Joan 1989 óta amerikai állampolgár.
































Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...