2022. június 27., hétfő

Rutina Wesley amerikai színésznő.

Rutina Wesley (1978. december 21. -) amerikai színésznő.

A Nevada-i Las Vegasban született és ott is nevelkedett. Apja, Ivery Wheeler egy profi sztepptáncos, anyja, Cassandra Wesley pedig showgirl volt. Rutina a Las Vegas Academy nevű középiskolába járt, később pedig táncot tanult a Simba Studios és a West Las Vegas Arts Center-ben. 

A Las Vegas-i Akadémián Wesley kihagyott néhány meghallgatást a főiskolai képzési programokból. Végül úgy döntött, hogy az Indiana állambeli Evansville Egyetemre megy. 

Miután megkapta a alapfokú diplomáját képzőművészetből 2001-ben, nagymamája ajánlotta neki, hogy végezzen el egy ápolónői kurzust, de ő helytette inkább művészeti tanulmányait folytatta. 2001-ben csatlakozott a Juilliard School-hoz, és 2005 májusában érettségizett. Tanulmányai között szerepelt a Royal Academy of Dramatic Art (RADA)-ban töltött nyara is. 

2006-ban látható volt a The Vertical Hour c. broadway műben illetve 2007-ben a The Public Theater-ben előadott In Darfur c. darabban.

2005-ben a Hitch című filmben kapott kisebb szerepet, ami végül ki lett vágva a fináléból. Azonban 2007-ben a Mozdulj és lépj! című drámában kapott főszerepet. Raya Green karakterét játsza aki elindul egy szteptánc-versenyen, hogy biztosítson pénzt magának a továbbtanulásra. A filmszerep kedvéért egy öthetes táncpróbán vett részt, és mivel egy jamaicai lány alakított gyakorolta az akcentust is egy szakértő segítségével. Szintén 2007-ben meghallgatásra ment Tara Thornton szerepéért a HBO True Blood című sorozatában, amit végül meg is kapott. A sorozat 2008-tól 2014-ig tartott, melyben ő volt az egyik főszereplő.

2015 januárjában bejelentették, hogy visszatérő szereplő lesz a HBO Hannibal című drámasorozatában. Reba McClane-t alakította, egy vak nőt. Liza Warnerként tűnt fel az Zöld íjász című sorozat negyedik évadban.

2016-ban megkapta a főszerepet az Oprah Winfrey Network drámasorozatában, a Queen Sugar című sorozatban, amelynek producere Ava DuVernay és Oprah Winfrey.

2005-ben hozzáment egykori Juilliard-beli osztálytársához, Jacob Fishel-hez. A júliusi különválás után 2013. augusztus 16-án beadta a válókeresetet, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva.

2017 novemberében bejelentette, hogy kapcsolatban áll Shondával, egy New Orleans-i séffel. Később, 2019-ben szakítottak. 





























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...