2023. május 2., kedd

Tony Daltonamerikai mexikói-színész.

Álvaro Luis Bernat Dalton (született: 1975. február 13.), szakmai nevén Tony Dalton, mexikói-amerikai színész. Karrierje nagy részében mexikói filmekben, televíziós műsorokban és színpadi darabokban szerepelt.

Az Egyesült Államokban leginkább Lalo Salamanca alakításáról ismert a Better Call Saul (2018–2022) című filmben és Jack Duquesne alakításáról a 2021-es Marvel Cinematic Universe Sólyomszem című minisorozatban.

A texasi Laredo-ban született. Amerikai állampolgár. Egy mexikói apa és egy amerikai anya fia, és az Eaglebrook School-ba járt, egy bentlakásos iskolába a Massachusetts állambeli Deerfieldben. Később a New York-i Lee Strasberg Színház- és Filmintézetben tanult színészetet. 

Első nagyobb szerepe a Rebelde című mexikói telenovellában volt, amely a 2004 és 2006 között futó argentin Rebelde Way sorozat adaptációja. Első filmszerepe a Vérgyilkosok (2004) című filmben volt, amelyben a forgatókönyv társírója volt. Szerepelt és írta a Sultanes del Sur (2007) forgatókönyvét is. További filmjei közé tartozik a Love, Pain and Vice Versa (2008); és La Dictadura Perfecta (2014). 

Mellékszerepet játszott a 2008-as HBO Latinoamérica Capadocia című sorozatában. 2017-ben főszerepet játszott az HBO Sr. Ávila című sorozatában, amely elnyerte a legjobb nem angol nyelvű sorozat nemzetközi Emmy-díját. 2018-ban megkapta Lalo Salamanca szerepét a Better Call Saulban, először a 4. évad "Coushatta" című epizódjában tűnt fel, majd az 5. és 6. évadban előléptették főszereplővé. 2021-ben megkapta Jack Duquesne szerepét a Disney+ Sólyomszem című minisorozatában, amely a Marvel Cinematic Universe-ben (MCU) játszódik. Azután választották ki, hogy Trinh Tran producert lenyűgözte a Better Call Saulban nyújtott alakítása. 

















Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...