2022. június 25., szombat

Richard Widmarkaz amerikai színész az 1940-es '50-es években.

Richard Weedt Widmark (1914. december 26. – 2008. március 24.) amerikai színész és producer.

A minnesotai Sunrise Townshipben született, Ethel Mae Barr és Carl Henry Widmark fiaként.  Apja svéd származású, anyja angol és skót származású volt. Widmark Princetonban, Illinois államban nőtt fel, és rövid ideig Henryben, Illinois államban élt, apja utazó ügynöki munkája miatt gyakran költöztek. A Lake Forest College -ba járt, ahol színészetet tanult, majd színészetet tanított, miután 1936-ban beszéd szakon szerzett Bachelor of Arts diplomát. 1943-ban debütált a Broadway-n a Kiss and Tell darabban. A második világháborúban nem vehetett részt perforált dobhártyasérülése miatt. 

Filmes karrierjét 1947-ben kezdte A halál csókja című filmben, Tommy Udo szociopata gonosztevőt alakította. A következő években olyan alkotásokban csillogtatta meg tudását, mint a Névtelen utca, a Yellow Sky, Az éjszaka és a város, a Nincs kiút, a Zsebtolvaj, a Szent Johanna, A szerelem alagútja, az Alamo, A vadnyugat hőskora, a Madigan és az Amikor a legendák meghalnak.

1974-ben Ratchett-et játszotta a Gyilkosság az Orient expresszenben. Az 1970-es évek második felében olyan filmekben tűnt fel, mint a To the Devil a Daughter, A dominó elv, a Kóma, a Rajzás és a Mr. Horn.

1982-ben Ransom bőrébe bújt a Ki kém, ki nem kém-ben. 1988-ban Owen Hayes-t alakította A texasi vonatrablásban. Widmark összesen több mint 60 filmben szerepelt pályafutása során, utolsó szerepére az 1991-ben bemutatott Kétszínű igazságban került sor.

1942-től 1997-ben bekövetkezett haláláig 55 évig volt házas Jean Hazlewood forgatókönyvíróval. Egy lányuk született, Anne Heath Widmark, művész és író. 1999-től haláláig Susan Blanchard férje volt.





























Forrás: wikipédia, vintag.es 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...