2022. június 24., péntek

Kelly McGillis amerikai színésznő.

Kelly Ann McGillis (Newport Beach, Kalifornia, 1957. július 9. –) amerikai színésznő.

Legismertebb és kritikailag is legsikeresebb filmjei az 1980-as évek folyamán készültek: 1985-ben Harrison Ford oldalán szerepelt A kis szemtanú című bűnügyi thrillerben, alakítását Golden Globe- és BAFTA-jelölésekkel jutalmazták. 1986-ban Tom Cruise szerelmi partnereként tűnt fel a Top Gun című akciófilmben, míg A vádlottak (1988) című tárgyalótermi drámában Jodie Foster mellett alakított.

1957. július 8-én született a kaliforniai Newport Beach-en, édesapja Dr. Donald Manson McGillis orvos, édesanyja Virginia Joan háztartásbeli. Családja német, ír, skót, walesi és angol felmenőkkel rendelkezik. Los Angelesben nevelkedve már gyermekkorától kezdve érdeklődni kezdett az előadó-művészet iránt. A Santa Maria-i Pacific Conservatory of the Performing Arts intézmény hallgatója lett, majd 1975-ös érettségijét követően New Yorkba költözött. Itt beiratkozott a neves Juilliard School konzervatóriumba és 1983-ban fejezte be tanulmányait.

Huszonhat évesen kapta első filmes mellékszerepét a Reuben, Reuben (1983) című romantikus vígjátékban. 1985-ben hozta meg számára az áttörést A kis szemtanú című bűnügyi dráma. A Peter Weir rendezésében készült filmben a Harrison Ford által alakított főszereplő nyomozóként egy szemtanúvá váló amish kisfiút próbál megvédeni az életére törő bűnözőktől. A fiú édesanyját, Rachel Lapp-pet McGillis játszotta – a film bevételi és kritikai szempontból is sikert aratott, a következő évben a színésznőt is Golden Globe-díjra jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Az 1986-os év egy újabb jelentős szerepet hozott McGillis számára, amikor a Top Gun című romantikus akciófilmben női főszereplőként Tom Cruise filmes partnere lett. A filmben további színésztársai Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, és John Stockwell voltak. A Top Gun szintén kiemelkedően magas bevételeket ért el, kritikai fogadtatása azonban jóval mérsékeltebb volt. Ennek ellenére a bemutató óta kultuszfilmmé vált.

1987-ben a Mennyei szerelem című fantasy-vígjátékban tűnt fel, Timothy Hutton oldalán.

1988-ban A vádlottak (1988) című jogi drámában szerepelt. A megtörtént eseten, Cheryl Araujo 1983-as ügyén alapuló film főszereplője egy fiatal lány, Sarah Tobias (Jodie Foster). Sarah csoportos megerőszakolása után egy ügyész, Kathryn Murphy (McGillis) segítségével a bíróságon próbál elégtételt venni támadóin. McGillisnek eredetileg Foster szerepét ajánlották fel, de egy pár évvel korábbi nemi erőszak túlélőjeként azt nem vállalta el. A film kimagaslóan teljesített a jegypénztáraknál és Foster mellett McGillis alakítását is méltatták a kritikusok – bár a színésznő később elárulta, hogy személyes érintettsége miatt gyűlöli a filmet.

Az 1990-es években McGillis B-filmekben, illetve tévéfilmekben volt látható: Grand Isle (1991), Babe (1992), A szerelem láncai (1993), Keserű vér (1994), Mi vagyunk a törvény (1996), Tökéletes áldozat (1998). Az 1999-es Első látásra című drámában ismét Val Kilmerrel együtt játszott, míg 2000-ben A majom álarca című bűnügyi filmben tűnt fel.

A 2000-es években emlékezetesebb szerepe volt a Showtime L című LMBT-sorozatának ötödik évadában. Az évtized végén és a 2010-es évek elején a Vámpírok földje (2010) és A fogadósok című horrorfilmekben színészkedett. A Top Gun 2020-ra tervezett folytatásába Tom Cruise-zal és Val Kilmerrel ellentétben McGillis nem tér vissza.

1982-ben, még egyetemistaként nemi erőszak áldozata lett: New York-i lakásában két férfi megerőszakolta. Elmondása szerint a trauma elől az alkoholizmusba menekült, pánikbeteg lett és öngyilkossági gondolatok is gyötörték.

Kétszer házasodott: első férje Boyd Black, második férje Fred Tillman volt. Tillmantól két lánya született, Kelsey és Sonora. 2009-ben a SheWired magazin interjújában McGillis nyilvánosságra hozta, hogy leszbikus. A 2010-es évek elején egy Melanie Leis nevű nővel élt bejegyzett élettársi kapcsolatban.






























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...