2022. június 18., szombat

Alex Kingston angol színésznő.

Alexandra Elizabeth Kingston (1963. március 11. –) angol színésznő. 

A Surrey állambeli Epsomban született és nevelkedett Anthony Kingston angol hentes és német felesége, Margarethe (született Renneisen) gyermekeként. Két húga van. A Rosebery School for Girls leánygimnáziumba járt, ahol egyik tanára inspirálta a színészetre. Később elvégzett egy hároméves kurzust a Royal Academy of Dramatic Art-ban, majd csatlakozott a Royal Shakespeare Company-hoz.

Számos brit gyártású televíziós drámában szerepelt, köztük a Grange Hill, a Crocodile Shoes, a Moll Flanders, a The Knock és a The Bill. 1989-ben A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című drámában láthattuk Adele szerepében. 1995-ben a The Infiltrator című TV-filmben játszott, majd a következő évben a Moll Flanders örömei és viszontagságai című drámában a címszereplőt alakította.

A nagy áttörést 1997-ben érte el, amikor megkapta Dr. Elizabeth Corday szerepét a Vészhelyzet című kórházi sorozat negyedik évadában. Hét év után, 2004-ben hagyta el a sorozatot, de 2009-ben visszatért két epizód erejéig a sorozat 15. és egyben utolsó évadába.

1998-ban A krupié című filmben Jani de Villiers szerepében láthattuk. 2003-ban Az elveszett kard legendája című kalandfilmben a főszereplőt, a Boudicát a britanniai kelták királynéját alakította. 2005-ben feltűnt a Nyomtalanul című krimisorozat, Viuda Negra című epizódjában. Ebben az évben A Poszeidon katasztrófa című katasztrófa filmben is láthattuk Suzanne Harrison szerepében.

2008-ban tűnt fel a Ki vagy, Doki? című sorozatban River Song szerepében, majd később visszatérő szereplő lett. 2008 és 2015 között összesen 17 epizódjában tűnt fel.

2008-ban vendégszerepelt a CSI: A helyszínelőkben, 2009-ben pedig visszatérő szereplő lett a Különleges ügyosztályban Miranda Pond karakterében. Még ebben az évben főszerepet kapott a Hope Springs című sorozatban, és feltűnt a Flashforward - A jövő emlékei három epizódjában is.

2011-ben a Marchlands című minisorozatban kapott szerepet, emellett két rész erejéig felbukkant a Doktor Addisonban, és Felicity Jones édesanyját alakította az Őrülten hiányzol című filmben. 

2012-ben az Ház az Eaton Place-en című drámasorozatban tűnt fel, 2013-tól kezdve pedig A zöld íjászban látható visszatérő szerepben Dinah Lance-ként. Ugyanebben az évben szerepelt a Bukowski című drámában is.

2010 júliusában a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon bemutatott Machbeth darabban ugyanis ő játszotta Lady Machbeth szerepét Kenneth Branagh oldalán. A darab 2014-ben a Park Avenue Armoryn is bemutatkozott New Yorkban. Ez volt New York-i színpadi debütálása.

2014-ben a Chasing Shadows című minisorozatban volt látható, 2015-ben pedig szerepet kapott az American Odyssey című sorozatban. 2016-ban többek között a Happily Ever Afterben, a Zsaruvér egy epizódjában és a Crushed című TV filmben tűnt fel, emellett pedig a Shoot the Messenger című sorozatban játszotta Mary Foster szerepét.

A Royal Academy of Dramatic Arts-on ismerkedett meg első férjével, Ralph Fiennes színésszel, aki ekkoriban szintén az intézmény növendéke volt. Tíz évig voltak együtt, mielőtt 1993-ban összeházasodtak. 1995-ben a férje viszonyt kezdett Francesca Annis - szal, majd a következő évben elhagyta; 1997-ben váltak el. Még ebben az évben egy barátai által szervezett vakrandin megismerkedett Florian Haertel német íróval és szabadúszó újságíróval. 1998. december 29-én összeházasodtak. 2001. március 28-án megszületett kislányuk, Salome Violetta Haertel. A pár 2010-ben vált külön. 2015 júliusában hozzáment Jonathan Stamp TV producerhez.





























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...