2021. december 14., kedd

Lea Thompson amerikai színésznő.

Lea Katherine Thompson (Rochester, Minnesota, 1961. május 31. –) amerikai színésznő. Leghíresebb szerepe Lorraine Baines McFly, a Michael J. Fox által megformált Marty McFly anyja a Vissza a jövőbe-trilógia mindhárom részében.

Szülei Barbara és Cliff Thompson. Egy bátyja és egy nővére van. Kislánykorában balettozott, 3-4 órát gyakorolt mindennap. 14 éves korára profi módon tudott táncolni. Több neves balett iskola ajánlott fel neki ösztöndíjat.

Az ABT művészeti vezetője, Mikhail Baryshnikov szerint Lea: „egy gyönyörű táncos, de túl zömök.” Emiatt, valamint néhány kisebb korábbi sérülésnek köszönhetően úgy döntött, hogy feladja a táncot, és színészi karrierbe kezd. New Yorkba költözött, és 20 évesen számos Burger King reklámban szerepelt Elisabeth Shue-val. Végül az ismertséget a Vissza a jövőbe trilógia hozta meg neki.

Első jelentősebb filmszerepeit 1983-ban kapta a Cápa 3-ban és a Tökéletes mozdulatokban. Ezt követte a Vörös hajnal és a Szabadnak születtek 1984-ben. Leghíresebb szerepe Lorraine Baines McFly, a Michael J. Fox által megformált Marty MyFly anyja a Vissza a jövőbe-trilógia mindhárom részében.

1989-ben feleségül ment Howard Deutch filmrendezőhöz, akivel a Valami kis szerelem című film forgatásán találkozott először. Két lányuk van, Madeleine (1991) és Zoey (1995), akivel együtt énekelt a színpadon, a Bye Bye Birdie című Broadway darabban. Korábban Dennis Quaid menyasszonya volt.



























Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru, zimbio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...