2021. november 30., kedd

Idris Elba angol színész rapper és DJ.

Idrissa Akuna "Idris" Elba OBE (1972. szeptember 6.) Golden Globe-díjas angol színész, producer, forgatókönyvíró, énekes-dalszerző, rapper és DJ.

Emlékezetes alakításai voltak a Drót és a Luther című televíziós drámasorozatokban, továbbá címszereplőként a Mandela: Hosszú út a szabadságig (2013) című életrajzi filmben.

Egyéb filmjei közé tartozik a Ridley Scott által rendezett az Amerikai gengszter (2012) és a Prometheus (2012), valamint a Tűzgyűrű (2013) és az Elit játszma (2017). Ő keltette életre a Heimdall nevű képregényszereplőt a Thor (2011), a Thor: Sötét világ (2013) és a Thor: Ragnarök (2017), továbbá a Bosszúállók: Ultron kora (2015) és a Bosszúállók: Végtelen háború (2018) című szuperhősfilmekben. Beasts of No Nation (2015) című filmjével mellékszereplőként Golden Globe- és BAFTA-jelöléseket szerzett.

Szinkronszínészként 2016-ban hangját kölcsönözte a Zootropolis – Állati nagy balhé, A dzsungel könyve és a Szenilla nyomában című animációs filmekben. Ugyanebben az évben a Star Trek: Mindenen túl című sorozatban is feltűnt. 2018-ban debütált rendezőként Yardie című bűnügyi filmdrámájával.

Elba a legjobban fizetett színészek közé tartozik. A színészet mellett DJ Big Driis (illetve Big Driis the Londoner) néven DJ-skedik és R&B zenészként is aktív.

Idrissa Akuna Elba 1972. szeptember 6-án született a Londonban található Hackney kerületben, Winston sierra leonei férfinak, aki a Ford Dagenham gyárban dolgozott, valamint Eve ghánai nő fiaként. Elba szülei Sierra Leonéban házasodtak össze, majd később Londonba költöztek. Elba Hackney-ben és East Ham-ben nevelkedett, a Canning Town-i iskolában rövidítette keresztnevét "Idris" -re, ahol először kezdett tanulni színészetet. A Stage-nek köszönheti, ami megadta neki az első nagy áttőrést, miután látott egy reklámhírdetést; meghallgaták és találkozott első találkozott első ügynökével, amikor először fellépett. 1986-ban segíteni kezdett egy nagybácsi esküvői DJ bizniszében; egy éven belül pedig megalapította saját DJ társaságát néhány barátjával. Elba 1988-ban hagyta ott az iskolát, és 1500 fontért a Prince's Trust támogatásának köszönhetően helyet kapott a Nemzeti Ifjúsági Zene Színházban. Korai pályafutása során betöltött szerepei között különös munkákat végzett, beleértve a gumiabroncs-cserélést, a hideghívást és az éjszakai műszakot a Ford Dagenhamnél. Kamaszkorában éjszakai klubokban dolgozott DJ "Big Driis" becenév alatt, de húszas évei elején elkezdett meghallgatásokra járni televíziós szerepekre.

Elba háromszor volt házas: először Hanne "Kim" Norgaard-tal (1999-től 2003-ig), majd Sonya Nicole Hamlinnel (2006-ban négy hónapon át). Két gyermeke van: egy lánya Kimmeltől és egy fia Naiyana Garth nevű volt barátnőjétől. Elba 2017 elején kezdett randizni a szomáliai-kanadai származású Sabrina Dhowre-val. A házaspár 2018. február 10-én jegyezte el egymást a Yardie című film vetítése során egy kelet-londoni moziban. 2019. április 26-án házasságot kötöttek Marrákesben.

Elba kijelentette, hogy spiritiszta, de nem vallásos. Az Arsenal FC lelkes rajongója. 2015-ben a Discovery Channel „Idris Elba: No Limits” minisorozatának részeként Elba megdöntötte a Pendine Sands „Flying Mile” szárazföldi sebesség rekordját.

A Prince's Trust, az Egyesült Királyság ifjúsági jótékonysági szervezete, amelyet Károly walesi herceg alapított 1976-ban, és amelynek Elba a karrierje megkezdésében segítséget nyújtott, 2009 áprilisában kinevezték bűncselekmény-ellenes nagykövetté. Támogatója volt annak, hogy a Európai Unió tagsága továbbra is szavazzon a 2016-os Egyesült Királyság Európai Unió tagsági népszavazáson.

2020. március 16-án Elba elárulta, hogy a Covid19 világjárvány közepette pozitív lett az eredménye. Feleségének, Sabrina Dhowre Elbának szintén pozitív lett a vírustesztje. Karantén ideje alatt megjegyezte, hogy egész életében asztmában szenvedett, így a betegség magas kockázati kategóriába sorolta. Március 31-én Elba bejelentette, hogy Sabrina és ő is elérte a kéthetes karanténidőszakot.






















Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru, zimbio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...