2021. január 9., szombat

Miriam Hopkins amerikai színésznő az 1930-as években.

 Ellen Miriam Hopkins (Savannah, Georgia, 1902. október 18. – New York, 1972. október 9.) Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő, a harmincas évek sikeres színészeinek egyike volt.

Hopkins jómódú családba született 1902-ben, Savannah-ban. Szüleinek a házassága nem volt boldog, ezért elváltak, mikor Hopkins kicsi volt. Hopkins nővérével, Rubyval együtt az anyjához került, és a nagyapához költöztek Bainbridge-be. Tizenhárom éves volt, mikor elköltöztek Syracuse-ba (New York állam), ahol nagybátyja támogatta őket. Hopkins a Goddard Főiskolán diplomázott, majd zenét tanult, részt vett színdarabokban, ének- és zongoraleckéket vett. A Leboska nevű tánccsoporthoz csatlakozott, és velük járt fellépésekre, amíg el nem törött a bokája.

1921-ben debütált az Irving Berlin komponálta Music Box Revue musical kórusának tagjaként a Broadwayn. Nem sokkal később már saját szerepet is kapott, és az elismerő kritikák hatására 1930-ban a Paramount Pictures leszerződtette. Hopkins még ebben az évben munkába is állt a Fast and Loose forgatásán. Ezt követte Maurice Chevalier mellett A mosolygó hadnagy című romantikus film Ernst Lubitsch rendezésében. Hopkins a Dr. Jekyll és Mr. Hyde című horrorisztikus drámában élhette meg első filmszínészi sikerét mint Ivy Pearson, a prostituált, annak ellenére, hogy a film végső változatára sok olyan jelenetet kivágtak, amiben ő is szerepelt. Az igazi áttörése azonban egy évet váratott magára. 1932-ben ismét Ernst Lubitsch-csal a rendezői székben forgatták le a Becsületes megtaláló című filmet, ahol Hopkins Lilyt, a tolvajlányt alakította. Kétségkívül innen indult be igazán Hopkins karrierje, egymás után kapta a szerepeket olyan sikerfilmekben, mint a Nobel-díjas William Faulkner Szentély című regényének adaptációja, a Story of Temple Drake, vagy a Design for Living, ami Noël Coward színdarabján alapult. További sikerfilmjei voltak ez időben a Two Kinds of Women, The Richest Girl in the World, Ártatlanok és a Barbary Coast.

1936-ban Hopkinst Oscar-díjra jelölték a Becky Sharp címszerepéért, amely William Makepeace Hiúság vására című regényének feldolgozása volt. A hírhedt Elfújta a szél casting Hopkinst is számításba vette a lehetséges Scarlett O'Hara szerepére, de a producer, Selznick, Vivien Leight választotta. Hopkins nagy reményeket fűzött a meghallgatásához, mivel déli akcentussal beszélt és Georgia volt a szülőföldje, akárcsak Scarlettnek, ezért igen nagy csalódás érte akkor. Kétszer alakított egy párost Bette Davisszel, egyszer A vén leány című filmben (1939), másodszor a Régi ismerősben (1943), a nyilvánosság számára addigra már világos volt, hogy a két színésznő nem ápol egymással baráti kapcsolatot. Egyrészt Davis kapta meg a Jezabel főszerepét 1938-ban, amelynek eredeti, színpadi változatában Hopkins játszott, azt csak tetézte, hogy Davis Oscar-díjat nyert vele. Másrészt kitudódott, hogy Hopkins férjének, Anatole Litvaknak viszonya volt Davisszel, amit azonnal a rossz nyelvek a szájukra vettek.

Hopkins a negyvenes években visszatért a színpadra, rádiós műsoroknak kölcsönözte a hangját, mint a Suspense and Inner Sanctum, a Lux Radio Theatre és a Campbell Playhouse. A televíziónak kezdett dolgozni, és olyan népszerű programok részévé vált, mint a Chevrolet Tele-Theatre (1949) vagy a Pulitzer Prize Playhouse (1951), ami arról volt nevezetes, hogy a Pulitzer-díjas regényeket, színdarabokat sugározta képernyőre. Kései szerepeihez tartozik Az örökösnő (1949), amiért Golden Globe-díjra jelölték, a Mating Season, a Carrie és a Végzetes rágalom Audrey Hepburnnel és Shirley MacLaine-nel, amelynek korábbi feldolgozásában egyszer főszerepet játszott (Ártatlanok (1939)), ezúttal mellékszerephez juttatta. 1960-ban csillagot kapott a Hírességek sétányán mozgókép és televízió kategóriában.

Hopkins négyszer házasodott. Első férje, a színész Brandon Peters egy évig volt hitvese. Őt követte 1928-ban az író Austin Parker, akitől 1931-ben elvált. 1937-ben a rendező Anatole Litvak kérte meg Hopkins kezét, de botrányos viszonya Bette Davisszel külön útra terelte őket 1939-ben. Negyedik, egyben utolsó házasságát a háborús tudósító Raymond B. Brockkal kötötte meg 1945-ben, de a frigyet 1951-ben felbontották.

Hopkins 1932-ben örökbe fogadott egy fiút, Michael T. Hopkinst. A színésznőt szívroham vitte el 1972-ben, és Bainbridge-ben temették el az Oak városi temetőben.









































Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...