2021. január 9., szombat

Marisa Tomei amerikai színésznő fiatal korában.

 Marisa Tomei (Brooklyn, New York, 1964. december 4. –) amerikai színésznő.

Marisa olasz-amerikai házaspár gyermekeként született Brooklynban (New York). Szülei Patricia "Addie", angoltanár, apja Gary A. Tomei, ügyvéd. Öccse Adam Tomei szintén színész. Marisa Midwoodban, Brooklyn mellett nőtt fel. Érettségi után – az Edward R. Murrow gimnáziumban végzett – egy évig járt a Boston Egyetemre. 1983-ban az As The World Turns című szappanoperában vállalt szerepet. Nem sokkal ezután kimaradt az iskolából.

Az As the World Turns után 1987-ben a The Cosby Show spinoffjában A Different Worldben játszott. Az áttörést a Vinny, az 1ügyű hozta meg, amelyért Oscar-díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Ezután a Legviccesebb női mellékszereplő kategóriában jelölték American Comedy Awardra, a Beverly Hills csóróiban, Tamara Jenkins megformálásáért. Satellite-díjra jelölték a Mi kell a nőnek? mellékszerepéért. A hálószobában című filmért megkapta az első Golden Globe-díj jelölést, és a második Oscar-díj jelölés a legjobb női mellékszereplő kategóriában Todd Field filmjében. 2003-ban a Ki nevel a végén?-ben együtt játszott Adam Sandlerrel és Jack Nicholsonnal. 2005-ben a Hanes reklámkampányában vett részt, több más hírességgel együtt: Michael Jordan, Jennifer Love Hewitt, Damon Wayans, Matthew Perry, és a spanyol nyelven: Aracely Arámbula és Pablo Montero. 2006-ban visszatérő szerepet, Johnny Gavin exfeleségét Angie játszotta a Rescue Me című televíziós sorozatban. 2007-ben a Faterok motoronban szerepelt John Travolta, Tim Allen, William H. Macy és Martin Lawrence mellett. A film egyike volt a legnagyobb bevételt hozó filmeknek abban az esztendőben. Ugyanebben az évben Sidney Lumet filmjében, a Mielőtt az ördög rádtalál-ban Philip Seymour Hoffman és Ethan Hawke partnere volt. Ez a szerep külön figyelmet kapott, mert Marisa meztelen szerelmes jeleneteket forgatott Hawke-kal és Hoffmannal is. 2008-ban meztelen táncot lejtett A pankrátorban Mickey Rourke-kal. Ezt az alakítását BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték.

2009-ben #18. lett az FHM magazin a "100 legszexisebb nő a világon" listáján.































Forrás: vintag, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...