2020. július 18., szombat

Anna May Wong az 1930-as évek elején.

Anna May Wong, eredeti nevén Wong Liu Tsong (Los Angeles, 1905. január 3. – Santa Monica, Kalifornia, 1961. február 2.) kínai származású amerikai színésznő.

Az 1920-as és 1930-as években, amikor Hollywoodot merev rasszizmus jellemezte és a filmipar cenzúrája számos kelet-ázsiai színész, illetve színésznő karrierjét megakadályozta, mindezek ellenére ő volt az első kínai származású amerikai színésznő, akinek sikerült világhírnévre szert tennie.

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt kínai család gyermekeként született és a 20. század elején a modern kínai nők egyik legjelentősebb, világszerte ismert képviselőjévé vált. Anna May Wong tizenévesen már egy fényképész modellje volt. Szerencséjére a húszas évekre divatba jött a Távol-Kelet a filmeken is, így 1921-től kezdődően egymás után bukkant fel különféle mozikban. 1924-ben ő alakíthatta a szexi rabszolganőt A bagdadi tolvajban. Idős szeretői voltakKarrierjének következő állomásaként kapta meg Tiger Lily szerepét a Peter Panben, majd még a korábbiaknál is színvonalasabb filmekben - Mr. Wu - szerepelt. Egy idő után azonban ráunt arra, hogy mindig negatív mellékfigurákat bíztak rá - gyakran alakított táncosnőket és egyéb kétes hölgyeket is -, mivel mindennél jobban szeretett volna egy kortárs amerikai nőt eljátszani.

Mivel ezt a vágyát a hollywoodi stúdiók nem voltak hajlandóak kielégíteni, Európába ment. Szinte azonnal sztár lett Angliában, hála a meglehetősen pazar Piccadilly-ben játszott szerepének 1929-ben. Ezután több európai országban is sikert sikerre halmozott, és ezzel, úgy látszik, Amerikában is lazított a sztereotip berögzüléseken.Az Egyesült Államokba való visszatérése után ugyanis másféle szerepkörrel is megkeresték: a Sanghaj expressben Marlene Dietrich barátnőjeként tündökölt, az 1937-es Daughter of Shanghai-ban pedig ritka lehetőségként eljátszhatott egy kínai rendőrnőt. Ezután már kevésbé volt sikeres, részben amiatt, hogy nehezen tudta feldolgozni édesanyja halálát, akit 1930-ban gázolt el egy autó, édesapja pedig 1949-ben hunyt el. Emellett Wong régóta betegeskedett, a források szerint májzsugor gyötörte, mégis tovább forgatott. 1961. február elsején játszott utoljára - ekkor fejeződtek be a Danger Man című sorozat epizódjának felvételei, amiben ő is szerepet kapott. Két nappal később Santa Monica-i lakásában szívrohamot kapott, ami végül 56 évesen a halálát okozta.

Anna May Wong sohasem ment férjhez. Egy 1932-ben, a párizsi Revue Mondialeban megjelent interjúban elismerte, hogy színészi pályafutásának végét jelentette volna, ha feleségül megy egy kínai vagy kínai-amerikai férfihoz, mivel a kínai erkölcsi eszmék szerint egy férjezett, többgyermekes nő ritkán mehetett emberek közé, tehát színésznőként egyáltalán nem dolgozhatott volna. Szerelmi kapcsolata volt több fehér bőrű férfival, többek között Marshall Neilan rendezővel és az angol Eric Maschwitz-cel, a házasság szóba sem jöhetett, mert Kaliforniában egészen 1948-ig tiltották a vegyes házasságot, de egy Kalifornián kívül kötött házasság is ártott volna Wong és partnerei hírnevének. 




























Forrás: https://www.vintag.es/2019/10/anna-may-wong.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...