2022. június 14., kedd

Saffron Burrows angol - amerikai színésznő.

Saffron Domini Burrows (született: 1972. október 22.) angol és amerikai színésznő és modell.

A londoni St Pancrasban született és Stoke Newingtonban nőtt fel, édesanyja általános iskolai tanár volt Hackneyben, apja építész és tanár. Az islingtoni William Tyndale Általános Iskolába, majd a Stoke Newington Schoolba járt. 15 éves korában felfedezte egy ügynökség, és elkezdődött modellkarrierje. Modellként jelentős sikereket ért el nemcsak Angliában, hanem Franciaországban is.

1993-ban debütált egy kis szereppel az In the Name of the Father című filmben. 1995-ben a Circle of Friends-ben egy feltörekvő ír nőt alakított, majd a Welcome II the Terrodome -ban kapott szerepet. Ezután Albert Finney mellett játszott a Dennis Potter által rendezett 1996-os Karaoke-ban.

1999-ben főszerepet játszott a Mike Figgis által rendezett Az ártatlanság elvesztése című filmben, majd ugyanebben az évben ismét főszerepet játszott a Háborgó mélység című thrillerben. Ezután ismét egy Mike Figgs-film következett a Júlia kisasszony, amiben Saffron a címszereplőt alakította, a filmet pedig a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

2000-ben Stellan Skarsgard mellett tűnt fel a Timecode-ban, majd Malcolm McDowell, Paul Bettany, és David Thewlis oldalán szerepelt a Gangster No.1 című angol krimiben. 2001-ben az Enigma következett, melyben Kate Winslett, és Dougary Scott mellett szerepelt, majd a Hotel című thrillerben kapott főszerepet. Ezután Saffron színpadi szerepet vállalt a Jeanette Winterson által rendezett The Powerbook című darabban.

2004-ben megkapta Andromache szerepét a Trója című történelmi filmdrámában ahol Eric Bana volt a partnere. 2005-ben ismét a színpadot választotta, majd 2006-ban Dougary Scott mellett szerepelt a Perfect Creature című thrillerben, majd a Gustav Klimt életéről szóló Klimt című életrajzi filmben, John Malkovich volt a partnere.

A televízióban Lorrain Weller ügyvédet játszotta a Boston Legal – Jogi játszmák című jogi dráma-vígjáték sorozatban 2007-2008 között. Szerepelt az NBC 2008-as Elsőszámú ellenségem című dráma sorozatában.

2008-ban a The Guitar című független filmben Melody Wildert alakította, melyet a Sundance Filmfesztiválon mutattak be. 2008-ban főszerepet kapott, mint Martine Love a Banki meló című bűnügyi filmben, Jason Statham partnereként.

2010-ben ismét visszatért a televízió képernyőjére. A Law & Order : Criminal Intent 2010-es évadjában Serena Stevens nyomozót alakította Jeff Goldblum oldalán. Még ebben az évben a kifutóra is visszatért, és rész vett a Mark & Spencer 2010-es őszi kampányában.

2012-ben a Knife Fight című politikai komédiában Sophia Becker karakterében szerepelt Rob Lowe mellett.

2013-2014 között az Agents of S.H.I.E.L.D.-ben tűnt fel, valamint Cynthia Taylor szerepében a 2014-2018 között futó Mozart in the Jungle című sorozatban Gael García Bernal mellett.

2019-ben az Elementary című sorozat 7. évadjában a The Further Adventures című epizódban szerepelt.

2019-ben szerepelt Dottie Quinn visszatérő szerepében a You című pszichológiai thriller televíziós sorozat második évadában. Megismételte szerepét a harmadik évadban, amely 2021 októberében jelent meg. 

Burrows biszexuális, és azt mondta, hogy "előnyben részesíti a nők társaságát". Az 1990-es években eljegyezte Alan Cumming színész, és 2002-ig öt évig randizott Mike Figgs rendezővel, akinek több filmjében is szerepelt, többek között a Miss Julie-ban. Korábban Fiona Shaw színésznővel is kapcsolatban volt. 2013 augusztusában feleségül vette Alison Balian írónőt. 2012-ben fiuk született, 2017-ben pedig lányuk. 2020-ban váltak el. 































Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...