2022. június 9., csütörtök

Linda Fiorentino amerikai színésznő.

Clorinda "Linda" Fiorentino (1958. március 9. -) amerikai színésznő. 

A Pennsylvania állambeli Philadelphiában született, egy nyolcgyerekes olasz–amerikai család hetedik gyermekeként. Középfokú tanulmányait 1976-ban végezte el, majd a Rosemont College-ben tanult tovább, ahol 1980-ban végzett. Színjátszást New Yorkban, a Manhattanban található Kör Színházi Iskolában tanult, mellette pincérként dolgozott a Kamikaze éjszakai klubban, ahol Bruce Willis is dolgozott.

Karrierje '85-ben indult, Carla szerepében a Megőrülök érted című filmben. Ugyanebben az évben szerepelt még a Megvagy! és a Lidérces órák című filmekben is. Főszereplője volt a Végső csábítás című (a kilencvenes években nagyon népszerű műfajnak számító) erotikus thrillerben, amiért egy BAFTA-jelölést is begyűjtött a brit filmakadémiától.

Olyan mozifilmekben szerepelt, mint a Jade, a Felejthetetlen, a Hatalmas aranyos, a Men in Black - Sötét zsaruk, a Halott gengszterek, a Dogma, az Ártatlan bűnöző, A nőfaló ufó, a Pénzt és életet, a Mozdulatlan túsz. Utolsó szerepe a filmvásznon 2009-ben a Még egyszer, érzéssel című filmben egy mellékszerep volt. 

Rengeteg pletyka keringett arról, hogy mennyire nehéz eset, és lehetetlenség vele dolgozni, állítólag Tommy Lee Jones csak akkor volt hajlandó elvállalni a Men In Black folytatását, ha Fiorentino nem lesz benne. Az egyetlen ember, aki nyíltan beszélt arról, hogy utált vele dolgozni, az a Dogma rendezője, Kevin Smith volt, aki szerint mást kellett volna választania szerepére. Ha pedig a kor egyik legmenőbb rendezője azt mondja rólad nyilvánosan, hogy rühellt veled dolgozni, és nincs mögötted olyan filmográfia, ami révén a bevételi számok igazolnak, az jóformán végítélet egy feltörekvő színésznőnek. Utolsó filmjének évében akkori pasija bevallotta a bíróságon, hogy számítógépeket lopott az FBI-tól, hogy Fiorentino segíthessen velük expasijának ügyében, akire 15 év börtön várt.

1992-ben feleségül ment John Byrum filmrendezőhöz, ám 1993-ban elváltak.












































Forrás: wikipédia, listal.com, 24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...