2022. június 6., hétfő

Kelly Preston amerikai modell.

Kelly Kamalelehua Smith, ismertebb nevén Kelly Preston (Honolulu, Hawaii, 1962. október 13. – Houston, Texas, 2020. július 12.) amerikai modell, színésznő.

Kelly Kamalelehua Smith néven született Honolulun és itt is nevelkedett. Családja hawaii mellett angol, ír, német és skót felmenőkkel is rendelkezik. Édesanyja, Linda Carlson adminisztrátorként dolgozott egy mentális egészség-központban, nevelőapja, Peter Palzis személyzeti igazgató volt. Vér szerinti apja vízbe fulladt, amikor a lány még csak hároméves volt, így Palzis nevelte fel. Tizennégy éves korában szülei elváltak egymástól, Preston édesanyjával és Chris Palzis nevű féltestvérével (aki később forgatókönyvíró lett) két évre Ausztráliába költözött. A lányt tizenhat évesen fedezte fel egy divatfotós, ezután kezdett modellkedni. Korábban egy évet Irakban is élt. Tizenéves korában már szerepet kínáltak neki A kék lagúna című filmben, de végül Brooke Shields kapta meg a főszerepet. A honolului Punahou School tanintézményben érettségizett le 1980-ban, ezt követően Los Angelesbe költözött. Itt drámát, valamint színjátszást tanult a Dél-kaliforniai Egyetemen, továbbá a Kaliforniai Egyetemen. John Carpenter Christine című 1983-as filmjében kapott egy kisebb szerepet és a film forgatása közben találta ki a nehezen megjegyezhető Palzis helyett a Preston nevet.

Első jelentősebb filmes szerepeit 1985-ben szerezte meg, először a Mischief – Első randi című romantikus vígjátékban, majd a hasonló műfajú Titkos imádó című filmben. 1986-ban az Űrtáborban, 1988-ban pedig Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito oldalán az Ikrek című vígjátékban szerepelt.

Az 1990-es években fontosabb filmje volt a Tom Cruise főszereplésével készült Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996), továbbá a Nekem 8 (1996), utóbbiban Tim Robbins és Martin Lawrence partnereként vállalt szereplést. 1998-ban Eddie Murphy és Jeff Goldblum mellett tűnt fel A szentfazék című vígjáték-drámában. 1999-ben Preston A pálya csúcsán című Kevin Costner-sportdrámában színészkedett.

A 2000-ben bemutatott, L. Ron Hubbard regénye alapján készült Háború a Földön című sci-fi-akciófilmben férje, John Travolta oldalán játszott. Alakítását a legrosszabb mellékszereplő színésznőnek járó Arany Málna díjjal „jutalmazták”. A macska – Le a kalappal! (2003) című, Mike Myers főszereplésével készült fantasy-vígjátékkal a színésznő megszerezte második Arany Málna-jelölését is. A 2009-es Vén csontok című vígjátékban ismét Travolta mellett tűnt fel és újabb Arany Málnára jelölték. A házaspár a 2018-as Gotti című életrajzi bűnügyi drámában is együtt szerepel, Prestont a film megjelenését követően két kategóriában jelölték Arany Málna-díjra.

Preston 1985-től 1987-es válásukig Kevin Gage színész felesége volt. A színésznő George Clooney-val is párkapcsolatban élt, illetve 1990 körül rövid időre Charlie Sheen jegyese volt, aki a hollywoodi pletykák szerint egy alkalommal fegyverrel meglőtte a színésznőt (Preston egy 2011-es interjúban azt állította, baleset történt és Sheen nem szándékosan lőtt rá).

1987-ben ismerte meg John Travoltát a Zűrös páros című film forgatásán. 1991 szeptemberében házasodtak össze, három gyermekük született: Jett (meghalt 2009-ben), Ella és Benjamin.

Travoltához hasonlóan Preston is a szcientológia követője, 1991-es párizsi esküvőjüket az egyház egyik lelkésze vezette le.

John Travolta és Kelly Preston fia, Jett Travolta már csecsemőként Kawasaki-betegségben szenvedett és időnként rohamai voltak. 2003-ban Preston megjelent a szcientológiai egyház által szervezett The Montel Williams Show-n, hogy ezzel segítse fia gyógyulását

2009. január 2-án Jett Travolta meghalt, miközben a család nyaralt a Bahama-szigeteken. Halálának okát egy erős rohamnak tulajdonították. 2009 szeptemberében Travolta és Preston megerősítették a régóta zajló spekulációkat, amikor tanúvallomást tettek arról, hogy fiuk autizmusban szenvedett és rendszeres rohamai voltak.

2020. július 12-én, 57 éves korában hunyt el Preston, két évvel azután, hogy emlőrákot diagnosztizáltak nála. Halálát férje, John Travolta és lánya, Ella egy Instagram-bejegyzésben jelentette be.







































Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...