2022. június 25., szombat

Julie Harris amerikai színésznő az 1950-es '60-as években.

Julia Ann Harris (Grosse Pointe, Michigan, 1925. december 2. – West Chatham, Massachusetts 2013. augusztus 24.) Oscar-díjra jelölt ötszörös Tony-díjas amerikai színésznő.

Harris a michigani Grosse Pointban született William Pickett Harris és Elsie Smith lányaként. Édesapja befektetési tanácsadó, édesanyja ápolónő volt. A Yale Drámaiskolára járt, majd 1945-ben debütált a Broadwayn, elismerése 1950-ig váratott magára a The Member of the Wedding című színdarabbal. 1952-ben jelent meg első mozifilmje, amiben a színpadi szerepét ismételte meg. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, de Shirley Booth vitte haza a díjat a Térj vissza, kicsi Sheba! című filmdrámával.

Karrierje azonban beindult, Harris megkapta Sally Bowles klubénekes szerepét, akit az I am a Camera című színdarabban formált meg a Broadwayn, és elnyerte vele első Tony-díját. A színmű Christopher Isherwood Goodbye to Berlin című regénye alapján készült, amit Liza Minnellivel is megfilmesítettek Kabaré címmel. Mint a The Member of the Wedding, az I am a Camera is hamarosan filmvászonra került. 1955-ben Elia Kazan kiválasztotta Harrist James Dean partnerének az Édentől keletre című filmjéhez. Ugyanebben az évben játszotta Harris Jeanne d’Arcot, amiért második Tony-díját vihette haza. Habár Harris a következő években is produktív maradt, a színpad mellett tette le a voksát. A színésznő a hatvanas évek elején tért vissza A ház hideg szíve című klasszikus horrorfilmmel, további jelentős filmszerepei a Tükörkép egy aranyos szempárban Elizabeth Taylorral és Marlon Brandóval és a Rekviem a ringben.

1976-ban egyszemélyes színművel lépett fel az Emily Dickinson élete alapján készült The Belle of Amhersttel. Harris elnyerte ötödik, egyben utolsó Tony-díját. 1979-ben Harrist beiktatták az Amerikai Színészek Csarnokába. Harris 1980-ban a televízióban a Knots Landing című szappanoperában vendégszerepelt, mint a countryénekes Lilimae Clements, később állandó szereplője lett a sorozatnak.

Harris háromszor ment férjhez. Első férje, Jay Julian filmproducer és ügyvéd volt. Második férjétől született egyetlen gyermeke, Peter Gurian. Harmadik férje Walter Carroll író volt. Harris mellrákkal küzdött, és kétszer agyvérzést kapott. 2013-ban szívelégtelenségben hunyt el.






























Forrás: wikipédia, vintag.es  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...