2022. június 27., hétfő

Frances Conroy amerikai színésznő.

Frances Hardman Conroy (Monroe, Georgia, 1953. november 13. –) Golden Globe-díjas amerikai színésznő.

Conroy a Georgia állambeli Monroe-ban született Ossie Hardman és Vincent Paul Conroy gyermekeként. Édesapja ír származású vállalati vezető volt, édesanyja szintén hasonló területen dolgozott. 1971 és 1972 között a Pennsylvaniában található Dickinson College tanulója volt, ahol az intézmény színházi produkcióiban rendszeresen részt vett. Később New York városába költözött, hogy színészetet tanuljon a Neighborhood Playhouse Schoolban és a Juilliard Schoolban.

Az 1970-es években színházi társulattal járta az országot és lépett fel rendszeresen színházakban. A New York-i Delacorte Theater-ben Desdemónát alakította az Othello című színműben többek közt Richard Dreyfuss és Raul Julia mellett. Egyik legelső filmszerepére 1979-ben került sor Woody Allen Manhattan című romantikus vígjátékában. 1980-ban sikeresen debütált a Broadway-en Edward Albee The Lady From Dubuque című színművében. A 80-as és 90-es években Conroy leginkább színházi karrierjére koncentrált, így számtalan műben szerepelt. Az évek során jelölték Tony-, valamint Drama Desk-díjakra is. Kisebb szerepet kapott az 1984-ben bemutatott Zuhanás a szerelembe című filmben. Ruby Hanson szerepében feltűnt az 1988-as Rocket Gibraltár című drámában. Abban az évben szintén egy kisebb szerepet kapott a Riviéra vadorzói című filmben.

Egyik legismertebb filmes szerepe az HBO saját gyártású drámasorozatához, a Sírhant művekhez (eredeti címe Six Feet Under) kötődik. Conroy 2001 és 2005 között szerepelt a sorozatban, amely során a kritikusok tetszését is kiérdemelte. 2004-ben elnyerte a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-ot. Az évek során négy jelölést kapott Emmy-díjra „a legjobb női főszereplő drámasorozatban” kategóriában, de végül egyet sem tudott megnyerni. 2003-ban Screen Actor Guild-díjjal jutalmazták Ruth Fisher alakításáért a sorozatban, amely végül 2005-ben ért véget 63 leadott epizód után.

2008-ban egy kisebb vendégszerep erejéig szerepelt az ABC csatorna Született feleségek című sikersorozatában, ahol a gazdag és szeretetéhes nőt, Virginia Hildebrandot alakította.

A 2000-es évek közepén számos kisebb vendégszerepet vállalt a televízióban, köztük szerepelt az Így jártam anyátokkal című szitkomban Barney Stinson édesanyjaként. 2010-ben Angie Dinkley-t alakította a Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában című animációs műsorban.

2010-ben Madylyn-t, a Robert De Niro által alakított Jack Mabrey feleségét játszotta John Curran filmjében, a Stone-ban. Ugyanabban az évben egy visszatérő szerepben Peggy Haplint alakította az ABC csatorna rövid életű Happy Town című drámasorozatában.

2011-ben megkapta az FX csatorna új drámasorozatának, az Amerikai Horror Story: A Gyilkos háznak az egyik főszerepét. Conroy és Alexandra Breckenridge együtt játszotta a Moira O'Hara nevű karaktert. 2011-ben az évad fináléja után a készítők bejelentették, hogy az Amerikai Horror Story egy antológia sorozat, így minden évad egy, az előzőtől független történetet mesél el más és más karakterekkel. Az évadban nyújtott alakításért Conroy megkapta ötödik Emmy-jelölését „a legjobb női mellékszereplő minisorozatban” kategóriában.

2012-ben a Zártosztály alcímen futott második évadban a Halál angyalát játszotta. 2013-ban Blythe Ballard karakterében pár epizód erejéig feltűnt a Luxusdoki című sorozatban. Szintén 2013-ban szerepelt a Ring of Fire című televíziós filmben, melyben Maybelle Cartert alakította. 2013 őszén újra visszatért az Amerikai Horror Story soron következő, Boszorkányok című évadába, ahol a New Orleans-i boszorkánytanács egyik tagját Myrtle Snow-t alakította. Az évad lefutása után Conroy megkapta hatodik Emmy-jelölését, ezúttal is „a legjobb női mellékszereplő minisorozatban” kategóriában. Gloria Mott karakterében visszatért a negyedik évadba is, amely a Rémségek cirkusza alcímen futott 2014-ben. A sorozat ötödik évadában Conroy nem kapott szerepet, csak 2016-ban a Roanoke című, hatodik évadban tért vissza egy kannibál anyuka szerepében. 2015-ben a Hulu saját gyártású műsorában, az Alkalmi című sorozatban kapott szerepet. 2017 júliusában megerősítették, hogy hatodik alkalommal is visszatér az Amerikai Horror Storyba. A sorozat hetedik, Szekta alcímű évadában két epizódban tűnt fel.


















Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...