2022. június 9., csütörtök

Clea DuVall amerikai színésznő.

Clea Helen D'Etienne DuVall (1977. szeptember 25. -) amerikai színésznő, író, producer és rendező.

Los Angelesben, Kaliforniában született. Anyja Rosemary Hatch, apja Stephen DuVall színész. A Los Angeles County High School for the Arts-ban érettségizett. Később pincérnőként dolgozott, mielőtt színésznő lett volna belőle.

Az ördög oltárán (1996) című, alacsony költségvetésű horrorfilmben debütált. Ezután több független filmben szerepelt és vendégszerepelt a Buffy, a vámpírok réme című filmsorozat Szem elől tévesztve című epizódjában, mielőtt 1998-ban áttörést ért el Stokely "Stokes" Mitchellként Robert Rodriguez Faculty - Az invázium című filmjében. Mellékszerepe volt a Buli az élet (1998) című tini-vígjátékban is, amelyben Jason Segel és Selma Blair is feltűnt, mielőtt még ismertté váltak volna. 

1999-ben több filmben is kiemelkedő szerepe volt, köztük Az asztronauta; az Észvesztő; A csaj nem jár egyedül; a Wildflowers és a Mentsd meg a pom-pom lányt!. A Wildflowers -ban nyújtott alakításáért dicsérő kritikákat kapott a kritikusoktól. 

Az elkövetkező néhány évben számos filmben kapott szerepet, köztük John Carpenter A Mars szelleme című filmjében (2001); Kavalkád az élet (2001) Matthew McConaughey -vel; Egy gyilkosság története (2002); The Slaughter Rule (2002) Ryan Goslinggel; Azonosság (2003); és az Oscar-díjra jelölt 21 gramm (2003), Sean Pennnel. Ezután az HBO Carnivále – A vándorcirkusz televíziós minisorozat főszereplőjeként szerepelt, amely 2003 és 2005 között futott, és számos Creative Arts Emmy-díjat kapott. Ez idő alatt a Helter Skelter (2004)című televíziós filmben is szerepelt, amiért a legjobb női főszereplőnek járó Satellite Award- jelölést kapott, valamint a Az átok háza című filmben (2004), Sharah Michelle Gellarrel.

A későbbi projektek között szerepelt vendégszerep a CSI: A helyszínelők című bűnügyi televíziósorozat Shooting Stars című epizódjában (2005); mellékszerep a Két hét (2006) című filmben, és a Sally Fielddel és David Fincher kritikusok által elismert Zodiac című filmben (2007); és visszatérő szereplője volt az NBC népszerű tudományos-fantasztikus sorozatának, a Hősök -nek (2006–2007).

Ezután feltűnt az A gyilkolás művészete (2007) című thrillerben Willem Dafoe -val; A 109. utas (2008), Anne Hathaway -vel; és A gyilkos szoba (2009), Chloe Sevignyvel. Ezt követték a Hazudj, ha tudsz! (2009), a Gyilkos számok, a Bones és a Law & Order (mind 2010) vendégszereplései.

2012-ben közreműködött az Az Argo-akció című filmben, amely az iráni túszválságon alapul. DuVall alakította Cora Amburn-Lijeket, az 1980-ban Iránból megmentett hat amerikai diplomata egyikét. Ő az Argo többi szereplőjével együtt megkapta a 2013-as Screen Actors Guild Award-díját egy mozifilmben nyújtott kiemelkedő teljesítményért. Szintén 2012-ben visszatérő szerepben feltűnt az Amerikai Horror Story című horror-dráma sorozat második évadában, Wendy Peyser szerepében.

2014-ben mint Emma Borden, Lizzie Borden nővére (Christina Ricci) szerepelt a Lizzie Borden fejszét fogott című televíziós filmben. Ezután újra eljátszotta a szerepet a The Lizzie Borden Chronicles (2015) limitált sorozatban. Utóbbiról vegyes kritikákat kapott, a kritikusok azonban dicsérték Ricci és DuVall teljesítményét. 

2016-ban rendezőként debütált A párterápia című filmmel, amelynek írója, főszereplője és producere is ő volt. A film világpremierje a 2016-os Sundance Filmfesztiválon volt, majd a Paramount Pictures megvásárolta. Ugyanebben az évben szerepelt a Zen Dogs és a Heaven's Floor független filmekben, és vendégszerepelt a Better Call Saul című televíziós drámasorozatban.

2016 és 2019 között Marjorie-t alakította az HBO Az alelnök című sorozatában, amelyért kétszer jelölték – társszereplőivel együtt – a Screen Actors Guild Award-ra, egy vígjátéksorozatban nyújtott együttes kiemelkedő teljesítményéért, 2018-ban pedig megnyerte. 

Szerepelt a A szolgálólány meséje című drámasorozat négy epizódjában 2018-ban és 2019-ben. Szerepelt az All About Nina című független vígjátékban is, Mary Elizabeth Winstead oldalán.

DuVall írta és rendezte a 2020-as Karácsonyi meglepi című filmet. A DuVall és Mary Holland által közösen jegyzett film 2021-ben elnyerte a GLAAD Media Award- ot.































Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...