2022. június 23., csütörtök

Brandy Norwood énekesnő és színésznő.

Brandy Rayana Norwood (McComb, Mississippi, 1979. február 11. –) művésznevén Brandy amerikai R&B- és popénekesnő, dalszerző, színésznő, lemez- és filmproducer. 

Willie Norwood volt R&B-énekes és kórusvezető és Sonja Bates-Norwood, a H&R Block korábbi kerületi vezetője két gyermeke közül az idősebbként született. Öccse, ifjabb William Raymond Norwood is zenész és színész, Ray-J művésznéven. Kétévesen kezdett énekelni, szülővárosa templomában. Mire négyéves lett, a kaliforniai Carsonba költöztek, a szülők azt remélték, itt majd beindul gyermekeik karrierje Hatévesen fellépett Diddleyvel és Little Richarddal a Los Angeles Forumban, majd egy gyerekekből álló csapattal többször is fellépett énekesként. Tizenegy évesen találkozott Earl Harrisszel és Chris Stokesszal, akik háttérénekesként alkalmazták a Norment együttes és az Immature R&B-trió fellépésein. 1993-ban, miközben lemezcéget keresett, részt vett egy partin, melyet az Atlantic Recording Corporation tartott. Miután több száz ember előtt énekelt, fantáziát láttak benne és kapott egy lemezszerződést az Atlantic Recordsszal.

1994-ben jelent meg első albuma. 1998-ban nagy sikert aratott The Boy Is Mine című számával, mely egy duett Monicával. Második albuma, a Never Say Never megszilárdította pozícióját az 1990-es évek második felében megjelenő R&B-énekesnők egyik legsikeresebbjeként.

A RIAA adatai szerint Brandy Norwood az egyik legsikeresebb női előadó az amerikai popzene történetében, négy stúdióalbumából az Egyesült Államokban összesen több mint 10,5 millió példány, világszerte több mint 25 millió kelt el. Több mint száz díjat nyert énekesi pályafutása során.

1993-ban, miközben első albuma felvételei zajlottak, Brandy megkapta Danesha Turrell szerepét az ABC Thea című szituációs vígjátéksorozatában. A főszereplő, Thea Turrell (Thea Vidale) tizenkét éves lányát játszotta. A sorozatot nyolc hónap múlva levették a műsorról, de Brandyt jelölték a fiatal művészeknek járó Young Artist Awardra.

Ezután a UPN Moesha című szituációs vígjátékának címszerepét kapta meg. A sorozatban Sheryl Lee Ralph és Countess Vaughn is szerepelt. Brandy Moesha Mitchellt játszotta, egy 16 éves Los Angeles-i lányt. Az 1996 januárjában indult sorozat az UPN legnézettebb műsora lett. Norwood, aki korábban nem hitte, hogy vannak színészi képességei, egyre nagyobb önbizalomra tett szert. „Moesha annyira olyan, mint én, hogy jól érzem magam a bőrében.” 2001-ben, hat évad után a UPN hirtelen félbehagyta a sorozatot, az utolsó rész befejezetlenül hagyta a történet szálait.

1997-ben Whitney Houston személyesen választotta ki Brandyt a Richard Rodgers Hamupipőke-musicalje tévés változata főszerepére. A multikulturális szereplőgárdának Jason Alexander, Whoopi Goldberg, Bernadette Peters és maga Houston is tagja lett, Houston a műsor producere is volt. A kétórás Disney-különkiadást 60 millióan nézték, a tévécsatorna 16 év óta legsikeresebb műsora lett. Brandy később azt mondta, a forgatás élete legnagyobb élménye volt.

Egy évvel később szerepelt első mozifilmjében: a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáronban Karla Wilsont játszotta. A film nagyobb bevételt hozott, mint előzménye, de a kritikusok fanyalogva fogadták, Norwoodot azonban dicsérték. Alakításáért jelölték a Blockbuster Entertainment Awardra és MTV Movie Awardra. 1999-ben Diana Ross-szal együtt szerepelt a Double Platinum tévés drámában.

A 2000-es évek eleje óta inkább csak televíziós sorozatokban fordul elő vendégszereplőként, de 2004 közepe óta a Touchstone Television még cím nélküli vígjátéksorozatán is dolgozik. New York-i lányt alakít majd, aki Los Angelesbe költözik egy állás kedvéért. A szerepet Brandyre szabták; mint az énekesnő az MTV News-nak nyilatkozta, a szereplő ugyanazokkal a kihívásokkal fog szembesülni, mint ő a való életben: egyedülálló anyukaként próbálja megtalálni a helyét. A sorozat bevezető epizódját, melynek producerei Norwood, anyja, Sonja, valamint Neil Meron és Craig Zadan, Mara Brock Akil írta.






























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...