2022. június 11., szombat

Anna Neagle angol színésznő az 1930-as '40-es években.

Dame Florence Marjorie Wilcox DBE (született: Florence Marjorie Robertson; 1904. október 20. – 1986. június 3.), szakmai nevén Anna Neagle, angol színésznő, énekesnő és táncosnő.

Az essexi Forest Gate - ben született, anyja Florence Neagle, apja Herbert William Robertson tengerészkapitány. Egy testvére volt, Stuart Robertson (1901–1958) aki basszusbariton és színész volt. A St. Albans High School for Girlsben érettségizett. 1917-ben táncosként debütált a színpadon. 

1931-ben a Stand Up and Sing című West End musicalben játszott Jack Buchanan színésszel. Ehhez a darabhoz anyja leánykori nevét kezdte használni. A darab sikeres volt, összesen 604 előadással

Első főszerepét a Goodnight, Vienna című musicalben (1932) játszotta, ismét Jack Buchanannal. Ezzel a filmmel Neagle egyik napról a másikra kedvencévé vált. Noha a film elkészítése mindössze 23 000 fontba került, a kasszában nagy sikert aratott, csak az ausztrál bemutatóból származó haszon 150 000 font volt. 

A következő években olyan alkotásokban csillogtatta meg tudását, mint a School for Scandal, a The Chinese Bungalow, a Good Night, Vienna, a The Flag Lieutenant, a The Little Damozel, a Keserédes, a The Queen's Affair, a Királyi szerető, a Peg of Old Drury, a The Three Maxims, a London Melody, a Limelight, a Viktória királynő, a Sixty Glorious Years, a Nurse Edith Cavell, az Irene, a No, No, Nanette, a Sunny, a Forever and a Day, Yellow Canary, a Maytime in Mayfair, a Derby Day és a Serdülő lányom.

1957-ben Marton Eleanor Hammondként láthattuk a No Time for Tearsben, 1959-ben Frances Baringot játszotta a The Lady Is a Squareben. Ezután visszavonult, és már csak 1983-ban jelent meg a Meghökkentő mesék egy részében. 

1943-ban összeházasodott Herbert Wilcow-val, akivel 1977-es haláláig élt együtt.

1986. június 3-án 81 éves korában hunyt el mellrákban.








































Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...