2021. december 11., szombat

Jake Gyllenhaal amerikai színész.

Jacob Benjamin Gyllenhaal (Los Angeles, Kalifornia, 1980. december 19. –) Oscar-díjra jelölt amerikai színész, filmproducer.

A Gyllenhaal család tagjaként, Stephen Gyllenhaal rendező és Naomi Foner forgatókönyvíró fiaként gyermekszínészként kezdte pályafutását. 1991-ben debütált az Irány Colorado! című western-vígjátékban, majd játszott apja Veszélyes nő (1993) és Fű alatt (1998) című rendezéseiben. Első fontosabb szerepeit az Októberi égbolt (1999), a Donnie Darko (2001) és a Holnapután (2003) című filmekben kapta.

Ang Lee 2006-os LMBT-témájú rendezésében, a Brokeback Mountain – Túl a barátságon című filmdrámában egy meleg cowboyt alakított. Színészi játékát Oscar-jelöléssel és egy BAFTA-díjjal jutalmazták. Ezt követően feltűnt a Zodiákus (2007) című David Fincher-thrillerben, a Szerelem és más drogok (2010) című romantikus filmben és a Forráskód (2011) című akciófilmben. Kritikai sikereket aratott Denis Villeneuve 2013-as Fogságban és Ellenség című filmthrillereiben, az Éjjeli féreg (2014) és az Éjszakai ragadozók (2016) pedig újabb BAFTA-jelöléseket hozott a színész számára. A Marvel-moziuniverzum Pókember: Idegenben (2019) című filmjében a képregényszereplő Mysteriót keltette életre a mozivásznon.

A színpadi színészként is aktív Gyllenhaal egy Tony-díj-jelöléssel büszkélkedhet. A színészet mellett gyakran foglal állást politikai és társadalmi kérdésekben.

Stephen Gyllenhaal rendező és Naomi Foner forgatókönyvíró fia. Testvére Maggie Gyllenhaal színésznő.

Jake tizenegy éves korától, 1991 óta foglalkozik színészettel. Több kisebb szerepben tűnt fel, míg megkapta első főszerepét az 1999-es Októberi égbolt című filmben. Ezt követte 2001-ben a Donnie Darko, amelyben egy zavart lelkű kamaszt személyesít meg. Filmbeli nővérét való életbeli testvére, Maggie játszotta. 2004-ben a Holnapután című katasztrófafilmben Dennis Quaiddel szerepelt, aki édesapját alakította. 2005-ben a híres, a vadnyugat számára érzékeny témát bemutató, de a kritikusok által üdvözölt filmben, a három Oscar-díjat kapott Brokeback Mountain – Túl a barátságonban tűnt fel. A két meleg cowboy szerelmét feldolgozó, Annie Proulx novellájából készült alkotásban Jake alakította Jack Twistet és Heath Ledger játszotta Ennis Del Mart. A filmben nyújtott teljesítményükért mindkettőjüket Oscarra jelölték, és számos díjat el is nyertek.

Keresztanyja Jamie Lee Curtis. Jake több évig alkotott egy párt Kirsten Dunsttal, majd a Kiadatás (2007) forgatásán megismerkedett Reese Witherspoonnal, később pedig Taylor Swifttel randizott. Ő a keresztapja Heath Ledger és Michelle Williams lányának, Matilda Rose Ledgernek és jó barátja a Maroon 5 énekesének, Adam Levine-nak.






















Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru, zimbio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...