2021. december 10., péntek

Ice Cube színész és rapper.

O'Shea Jackson (Los Angeles, Kalifornia, 1969. június 15. –) ismertebb színpadi nevén Ice Cube (a.m. jégkocka), amerikai hiphop művész, zenei producer, színész, forgatókönyvíró, filmproducer, rendező.

Szülei a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tanítottak. A rap műfajával középiskolai évei alatt találkozott; első zenekara az N.W.A. névre hallgatott. A Niggaz Without Arms szövegeivel erős ellenállást váltott ki a rendvédelmi erők oldaláról, de népszerűségük a zenekedvelők körében egyre nőtt. A későbbiekben elhagyta a zenekart és Ice Cube néven szólókarrierbe kezdett.

Első filmszerepét John Singletontól kapta – Fekete vidék (1991), majd ezt akciófilmek és krimik követték – Az üvegpajzs (1994), Megoldatlan egyenletek (1995), Bűnös szándék (1997). Jennifer Lopez partnere volt az Anakondában (1997), majd megrendezte a Játékosok klubja (1998) című vígjátékot, melynek főszerepét is ő játszotta el.

George Clooney és Mark Wahlberg oldalán volt látható a Sivatagi cápák (1999) című háborús alkotásban, majd produceri és írói feladatokat látott el a Nyeretlenek című akció-vígjáték megszületésénél.

A Tor-túra első és második (2005, 2007) részében is találkozhattunk vele. Az elmúlt években együtt dolgozott Channing Tatummal a 21 Jump Street – A kopasz osztag (2012) és ennek folytatása kapcsán: 21 Jump Street – A túlkoros osztag (2014).

Feleségétől, Kimberly Woodrufftól négy gyermeke született.


















Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru, zimbio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...