2021. január 20., szerda

Kevin Costner az 1980-as, 90-es években.

 Kevin Costner (Lynwood, Kalifornia 1955. január 18. –) Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész, producer, country-zenész.

Lynwoodban, Kaliforniában született. A Kaliforniai Állami Egyetemen végzett marketing szakon. A szakmában azonban mindössze egyetlen hónapot dolgozott, mielőtt felcsapott színésznek. Első házasságából született három gyermeke: Anny, Lily és Joe. Házassága 1996-ban válságba jutott, majd nem sokkal később el is vált. Rövidesen megszületett negyedik gyermeke, Lyam, egy egyéjszakás kalandból.

Filmes pályája nem indult be könnyen. Rengeteg kivágott jelenet és mellékszerep után következett a nagy áttörés 1985-ben a Silverado című westernnel. Az 1987-es Nincs kiút című politikai thriller és az Aki legyőzte Al Caponét már biztosan megalapozták a producerek bizalmát. Igazi sztárrá (és mellesleg szexszimbólummá) végül a Baseball bikák tette. Ezután Hollywood charme-os aranyifja 1990-ben hatalmas vállalkozásba kezdett, és feltámasztotta a halottnak hitt western műfaját: hossza ellenére (a három órás verzió mellett létezik egy négy órás is) a Farkasokkal táncoló a közönség jóvoltából minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett, és hét Oscar-díjat nyert (noha sokak szerint abban az évben a Nagymenők című Scorsese-műnek kellett volna tarolnia az Oscaron; ez a film csak egy díjat kapott). A Farkasokkal táncoló sikerét a további filmjei közül egyik sem érte el. Costner hamar eljutott pályája csúcsára: a Whitney Houstont pátyolgató Több, mint testőr, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme és Oliver Stone JFK – A nyitott dosszié című filmje jó húzásnak bizonyult. Az előbbi kettő a kritikai köröket megosztotta, de a közönség ennek ellenére is kasszasikerré tette őket. A sztár azonban a 90-es évek második felében hirtelen pozíciót váltott: egyrészt a kritika és a pletykalapok egyik első számú célpontja lett, másrészt a hatalmas fiaskók mestere. A Waterworld és a A jövő hírnöke hírhedt anyagi és szakmai csődnek minősültek Hollywoodban.

Costner azóta elismerést nyert az Apátlan anyátlanokkal és a Fegyvertársak című westernnel, amivel másodjára hívta új életre a műfajt. Jelenleg második feleségével él a coloradói Aspenben.

Kevin Costner 2007 óta turnézik a Kevin Costner & Modern West nevű country-rock zenekarral, mellyel 2011-ig három stúdióalbumot jelentettek meg. Felléptek Európában is, többek között Ausztriában, Németországban, Svájcban, Svédországban és Görögországban.


Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...