2021. január 22., péntek

Judy Garland gyermekeivel 1955-ben.

 Judy Garland születési nevén Frances Ethel Gumm (Grand Rapids, Minnesota, 1922. június 10. – London, 1969. június 22.) Golden Globe, Tony és többszörös Grammy-díjas amerikai filmszínésznő és énekes. Legismertebb szerepe Dorothy, az Óz, a csodák csodája című filmből.

Egy minnesotai baptista családban született Francis Avent Gumm és Anne Marion Milne gyermekeként. A család angol-ír-skót származású volt. Már kétévesen a színpadon állt, táncos szülei utazó műsorában. “Baby” Gumm egy ideig két nővérével lépett fel, majd tizenhárom évesen példátlan módon próbafelvétel nélkül szerződtette az Metro-Goldwyn-Mayer stúdió. A gyereksztárnak már túlkoros, saját külsejét előnytelennek tartó, de csodálatos hanggal megáldott kislány immár Judy Garland néven egy év alatt kilenc zenés filmben játszott.  

Amikor az MGM-nél dolgozott, elkezdett étvágycsökkentőt szedni, mert hízásra hajlamos volt, altatókat, mert az étvágycsökkentőtől nem tudott aludni, és serkentőket, mert az altatóktól nem tudott időben felkelni. Halálát is nyugtató-túladagolás okozta.

Legismertebb alakítása az Óz, a csodák csodája című filmben Dorothy szerepe volt. Az 1961-es Ítélet Nürnbergben című filmben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. 

Miközben karrierjét sikerek kísérték, Garland mindvégig magánéleti problémákkal küzdött. Ötször ment férjhez, először tizenkilenc évesen David Rose zeneszerzőhöz. Három évvel később elvált, 1945-ben vette feleségül az Oscar-díjas Vincente Minnelli rendező, ebből a kapcsolatból született Liza Minnelli. 1951-es válásuk után kötött házasságot Sid Luft producerrel, a tőle született Lorna Luft szintén színésznő és énekesnő lett és Joey Luft aki nem a szórakoztatóipart választotta hivatásul. 1965-ben fél évig volt férje Mark Herron színész, utolsó férje, Mickey Deans mulatótulajdonos halála előtt három hónappal vette el.

Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...