2020. július 12., vasárnap

Merle Oberon angol színésznő az 1930 - '40-es években.

Merle Oberon (Mumbai, 1911. február 19. – Malibu, 1979. november 23.) angol színésznő.

Oberon Mumbaiban született Estelle Merle O’Brian Thompson néven indiai édesanyától és egy brit köztisztviselő, Arthur Thompson gyermekeként. Oberon franciául tanult, és táncleckéket vett. Mikor tizenhatéves lett, nagybátyja elvitte magával Londonba, ahol Oberon beiratkozott egy tánciskolába, és táncosként dolgozott a Café de Parisban. 1928-tól apró szerepeket kezdett kapni különböző filmekben, végül egy sorsdöntő napon megismerkedett Korda Sándorral, aki kiválasztotta Oberont Boleyn Anna szerepére a VIII. Henrik magánélete című történelmi filmhez, amellyel később Charles Laughton Oscar-díjat is nyert. Korda a szárnyai alá vette Oberont, és kitalálta a nőnek új művésznevét. Oberon a médiának azt állította, hogy Tasmaniában született, és hogy Indiában nevelkedett, mert nem szerette volna, ha félvérsége miatt elítélik.

Oberon egzotikus szépségével szerzett magának hírnevet. Játszott Douglas Fairbanksszel a Don Juan magánéletében, majd Leslie Howarddal A vörös Pimpernelben. Oberon főszerepet kapott a Csalj meg, drágám!-ban Maurice Chevalier mellett, a The Dark Angel című produkcióért pedig Oscar-díjra jelölték. Úgyszintén szerepelt A gyerekek órája című színdarab 1936-os feldolgozásán, az Ártatlanokban Miriam Hopkinsszal, amit 1961-ben ismét feldolgoztak Végzetes rágalom címmel Audrey Hepburnnel és Shirley MacLaine-nel a főszerepben. 1937-ben Oberon karrierje kis híján véget ért, mikor közúti balesetet szenvedett, és súlyosan megsérült, ezért az I, Claudius filmjét nem is tudta befejezni.

Oberon legemlékezetesebb alakításának az Üvöltő szelek Kathyjét tartják oldalán Laurence Olivier-vel mint Heathcliff, valamint George Sandot A Song to Rememberben, amely Chopin kiszínezett élettörténetét meséli el. Oberon 1945-ben véget vetett első házasságának Kordával, és hozzáment Lucien Ballardhoz, aki operatőr volt. Azonban második házassága is válással végződött. Harmadik férje, Bruno Pagliai lett, aki olasz származású mexikói kisiparos volt, és akivel két fiút adoptált, Bruno Jr.-t és Franciscót. Oberon az ötvenes évekre a televízió képernyőjén folytatta a színészkedést, huzamosabb ideig alakított egy hadi tudósítót az Assignment Foreign Legion című sorozatban. Utolsó filmjei a Hotel és az Interval. 1979-ben hunyt el stroke-ban, negyedik férje, Robert Wolders színész később Audrey Hepburn, majd Leslie Caron társa is volt. Oberon emlékét 1960-tól csillag őrzi a Hollywoodi Hírességek sétányán.




















































Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Merle_Oberon
https://www.vintag.es/2020/07/merle-oberon.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...