2023. november 29., szerda

Rian Johnson amerikai filmrendező.

Rian Craig Johnson (Silver Spring, Maryland, 1973. december 17. –) amerikai filmrendező és forgatókönyvíró. Az első egész estés filmje a Beépülve különdíjat nyert a 2005-ös Sundance Filmfesztiválon. Ismertebb rendezései közé tartozik még a 2008-as The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek című vígjáték, a 2012-ben bemutatott Looper – A jövő gyilkosa című sci-fi thriller, a Star Wars: Az utolsó Jedik című űropera, valamint a Tőrbe ejtve című krimi, melynek forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölték.

Filmjei mellett három epizódot is rendezett az AMC Breaking Bad – Totál szívás című sorozatában. Az általa rendezett Breaking Bad epizódokat a sorozat legjobb részei között tartják számon a kritikusok. Az Ötvenegy címet viselő epizódért 2013-ban elnyerte az Amerikai Rendezők Céhének díját kiemelkedő rendezésért dráma sorozatban kategóriában.

Rian Johnson 1973. december 17.-én született Silver Spring, Marylandben. Ifjúkorát Denverben, Colorado államban, majd San Clementében, Kalifornia államban töltötte. 1992-ben végzett a kaliforniai San Clemente High Schoolban, ahol első filmjét a Beépülvét forgatta. 1996-ban végzett a dél-kaliforniai egyetem filmművészeti szakán. Első rövidfilmje, amely az Evil Demon Golfball from Hell!!! címet viseli Edgar Allan Poe Az áruló szív című novelláján alapul, és easter eggként szerepel a Looper – A jövő gyilkosa című film bluray kiadásán.

Johnson elmondása szerint az Annie Hall című film volt az, amely a filmkészítés felé terelte, hiszen elmondása szerint ezen film újításai és érzelmei annyira megfogták, hogy ő maga is reménykedik, hogy egyszer majd ilyen filmet tud készíteni.

Első egész estés filmje a Beépülve volt, amely kevesebb mint 500 ezer dollárból készült. A film nyelvezetéhez inspirációként szolgáltak Dashiell Hammett regényei. A film egyes vélemények szerint a film noir stílusjegyeit hordozza, de Johnson kiemelte, hogy nem volt célja ebben a stílusban alkotni, hiszen valami eredetit és újat szeretett volna mutatni a filmmel. A filmet DVD-n a Focus Features adta ki.

Johnson rendezte a The Mountain Goats együttes "Woke Up New" című dalának videóklipjét 2006-ban. 2009-ben szintén rendezett egy filmet, amelyben a banda énekese John Darnielle adja elő a The Life of the World to Come című albumon található dalaikat. A filmet New Yorkban, Chicagoban, Seattleben és Portlandben is bemutatták, majd DVD-n is kiadták.

Második filmje a The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek című vígjáték volt, melynek bemutatója 2009 májusában volt, majd később a Summit Entertainment kiadta a filmet DVD-n is.

Harmadik filmje a Looper – A jövő gyilkosa című sci-fi akciófilm volt, melynek bemutatója 2012. szeptember 28-án volt, a filmet a TriStar Pictures forgalmazta és gyártotta együttműködésben a FilmDistricttel. A cselekmény a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a maffia kihasználja a feketepiacokon mindennapossá vált időutazást arra, hogy embereket végezzen ki. A filmet bemutatták a 2012-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a 2012-es Palo Alto Nemzetközi Filmfesztiválon is. A Looper váratlan sikereket hozott a mozikban.

Johnson több rövidfilmet is készített, melyek közül honlapján több is elérhető. Ezen rövidfilmek egyes egész estés filmjeinek DVD kiadásainak extrái között is megtalálhatók. 2002-ben rendezett egy rövidfilmet The Psychology of Dream Analysis címmel, amelyet meg lehet tekinteni a Vimeo oldalán.

2009-ben ő rendezte a Kutyákok című sorozat Manifest Destiny című epizódját.

2010 márciusában Johnson bejelentette, hogy ő fogja rendezni a Breaking Bad – Totál szívás című sorozat harmadik évadának tizedik epizódját, melynek címe A légy volt. Az epizód 2010. május 23-án került adásba. Később egy újabb epizódot is rendezett a sorozatban, ez az ötödik évad negyedik epizódja volt, amely az Ötvenegy címet kapta, ennek bemutatója 2012. augusztus 5-én volt. Ezzel az epizóddal elnyerte az Amerikai Rendezők Céhének díját. Ebben az évadban a tizennegyedik epizódot is ő rendezte, ennek címe A bukás szele volt. A részt nem sokkal a bemutatása után az egyik legjobb tévében leadott epizódként tartották számon.

2015. március 12-én Rian Johnson bejelentette, hogy ő fogja írni és rendezni a Star Wars nyolcadik epizódját, amely Az utolsó Jedik címet kapta. A filmet 2017. december 14-én mutatták be a hazai mozik.

Colin Trevorrow távozása után a Lucasfilm Johnsonnak ajánlotta fel a Star Wars IX. epizódjának írói és rendezői székét, de a rendező ezt az ajánlatot visszautasította. 2017. november 9-én a Lucasfilm bejelentette, hogy Johnson egy új trilógiát fog készíteni a Star Wars világában, de ezen filmek nem a Skywalker-saga szereplőiről fognak szólni.

Johnson ötödik filmje a Tőrbe ejtve című krimi volt, melynek főszerepét Daniel Craig alakítította.

2019 szeptemberében Johnson és producere Ram Bergman megalapította a T-Street nevű céget, amely eredeti ötleteken alapuló filmeket és televíziós tartalmakat készít. A rendező bejelentette, hogy a saját filmjeit is ezen a cégen keresztül szeretné elkészíteni a jövőben.

A Tőrbe ejtve sikerét követően a Lionsgate hivatalosan is megerősítette, hogy hamarosan egy újabb filmet készít a rendező Benoit Blanc nyomozó főszereplésével. 

A filmkészítés mellett Johnson énekel és bendzsón játszik, néhány dala megtalálható a honlapján is. Testvére Aaron Johnson zenei producer, unokatestvére Nathan Johnson, aki a Beépülve, a Brothers Bloom - Szélhámos fivérek és a Looper – A jövő gyilkosa című filmjeinek a zenéjét szerezte.

2011 óta él kapcsolatban Karina Longworth forgatókönyvíróval, akit 2018. november 27-én feleségül is vett.







Forrás: wikipédia, listal.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...