2023. november 30., csütörtök

Raúl Juliá Puerto Ricó-i színész.

Raúl Rafael Juliá Y Arcelay, ismertebb nevén Raúl Juliá (San Juan, Puerto Rico, 1940. március 9. – New York, 1994. október 24.) az Amerikai Egyesült Államokban ismertté vált Golden Globe-díjas Puerto Ricó-i színész. Színpadon, televízióban és filmekben egyaránt sikerrel szerepelt, a legkülönbözőbb műfajú alkotásokban.

Raúl Rafael Carlos Juliá y Arcelay a Puerto Ricó-i San Juan Floral Park negyedében született. Négy fiatalabb testvére és egy nővére volt. Egyik öccse, Carlos Rafael egy 1960-as autóbalesetben halt meg. Raul anyja mezzoszoprán énekesnő volt, aki szakított az énekesi pályával, amikor összeházasodott Juliá apjával. Raúl apjának néhány rokona mellékfoglalkozásban zenész volt.

Az apa alapítója és tulajdonosa volt a San Juanban levő La Cueva Del Chicken Inn étteremnek, ahol az 1950-es évek közepén pizza és sült csirke árusításával szélesítették a Puerto Ricó-i konyha kínálatát. (Az étterem a madridi La Cueva de Luis Candelas mintájára jött létre, ahol a sült csirke volt különösen kedvelt fogás.) Raúl apja egy New York-i olasz szakácsot szerződtetett a pizzák elkészítésére.

Az apa üzletének sikere biztosította a fiatal Raúl és testvérei iskoláztatását. A későbbi filmszínész középiskolai tanulmányait a helyi Colegio San Ignacio de Loyolánál folytatta, ahol szigorú jezsuita neveltetésben részesült. Egyik osztálytársa és bizalmas barátja Rubén Berríos volt, aki később a Puerto Ricó-i függetlenségi mozgalom vezetője lett. Raúl egy évet töltött a Fordham Universityn, majd testvére halála miatt visszatért Puerto Ricóba, és az ottani egyetem hallgatója lett. Ott tagja volt a Phi Sigma Alphának.

Noha Juliá civil pályára készült, egy amatőr színielőadáson való fellépése felkeltette érdeklődését a színészi pálya iránt. Attól fogva erre a hivatásra készült. A Cigar Aficionad című magazin riporterének egy 1993-as interjúban azt mondta, hogy akkor fedezte fel vonzódását a színjátszás iránt, s annak élményét, hogy saját énjét félretéve mások bőrébe bújhat. Dráma- és művészklubokat kezdett látogatni, s eljátszotta Rodrigo szerepét az Othello egy helyi színházi előadásában. A szórakoztatóipar világába a televízión keresztül jutott be, ahol egy volt egy játékműsor és ő egy tiniknek szánt program házigazdája lett.

A főiskolai diploma megszerzése után Juliá válaszút elé került: ő a színészi pálya felé vonzódott továbbra is, szülei azonban azt szerették volna, ha Puerto Ricóban folytatja jogi tanulmányait. Nagybátyjai egy elmegyógyintézet tulajdonosai voltak, és az orvosi pályát is felajánlották számára. Raúl azonban ragaszkodott a színészethez. Végül, mint oly sok törekvő színész, 1964-ben elindult New Yorkba. Arra kérte szüleit, hogy eleinte támogassák a színi tanulmányait. Juliá azonban különféle alkalmi munkákat is vállalt, hogy megteremtse tanulmányai fedezetét: töltőtollakat árult, eladóként dolgozott. Közben Wynn Handmannel drámát tanult. Hamarosan színházi munkát is talált. 1966-ban megismerkedett Joseph Papp színházi impresszárióval, és a New York Shakespeare Festival égisze alatt kezdett dolgozni. Pappot meggyőzték a fiatal Juliá színészi képességei, s szerepeket osztott rá a Shakespeare-darabokban. Eljátszotta például Edmundot a Lear királyban 1973-ban, és az Othello címszerepét 1979-ben. Juliá később nagy sikert aratott zenés színpadokon is. Utolsó filmes alakítása a Down Came a Blackbird c. film volt, melyet már egy évvel a halála után mutattak be. 1993-ban rákot diagnosztizáltak nála, 1994-ben agyvérzést kapott otthonában, kómába esett és többé nem tért magához.








Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...