2023. november 30., csütörtök

Michael B. Jordan amerikai színész.

Michael Bakari Jordan (Santa Ana, Kalifornia, 1987. február 9. –) amerikai színész.

Fontosabb filmes alakításai közé tartozik a rendőrök által agyonlőtt Oscar Grant megformálása A megálló című 2013-as filmben, Fáklya A fantasztikus négyes című szuperhős-filmben (2015), továbbá Adonis Creed a Creed: Apollo fia 2015), a Creed II. (2018) és a Creed III. (2022) című Rocky-folytatásokban. Emellett szerepelt a Red Tails: Különleges légiosztag (2012), Az erő krónikája (2012) és a Csajkeverők (2014) című filmekben is.

A filmezés mellett televíziós sorozatokban is látható: egyéb szerepek mellett feltűnt a Friday Night Lights – Tiszta szívvel foci, a Drót, az All My Children és a Vásott szülők epizódjaiban.

Michael B. Jordan a kaliforniai Santa Ana városában látta meg a napvilágot. Középső neve Bakari, melynek jelentése szuahéli nyelven „nemes ígéret”. Édesanyja, Donna (leánykori nevén Davis) Jordan művész és középiskolai tanácsadó, édesapja Michael A. Jordan. A három gyerekes családban Jordan a középső gyerek – van egy nővére, Jamila és egy öccse, Khalid. A család két évet töltött Kaliforniában, majd Newarkba, New Jerseybe költöztek. Jordan a Newark Arts High School nevű középiskolába járt, ahol édesanyja is dolgozik és ahol Jordan versenyszerűen kosárlabdázott. 

Jordan eredetileg nem tervezett színészi pályát, gyerekként modellkedett helyi vállalkozásoknak, valamint a Modell's nevű sportszergyártó és a Toys "R" Us játékokat forgalmazó cégeknek.

Hivatásos színészként 1999-ben debütált, amikor rövid időre feltűnt a Cosby és a Maffiózók című sorozatok egy-egy epizódjában. Első filmes szerepe az Aranytartalék című 2001-es filmben volt, melynek főszereplője Keanu Reeves. 2002-ben a drogdíler Wallace-t alakította egy kisebb, de fontos szerepben a Drót című drámasorozatban. 2003 tavaszán csatlakozott az All My Children című amerikai szappanopera szereplőgárdájához és 2006 nyaráig, szerződése idő előtti megszüntetéséig Reggie Porter, egy problémás tizenéves fiú szerepében volt látható a sorozatban.

Vendégszerepelt olyan sorozatokban, mint a CSI: A helyszínelők, a Nyomtalanul és a Döglött akták. Ezután főszerepet kapott A felvonó című független filmben, majd a The Assistants című kanadai szitcomban szerepelt. 2008-ban szerzőként részt vett a Homeroom Heroes című könyv megírásában, mely egy középiskolásoknak szóló motivációs mű. 2009-ben ismét egy sorozatszerep következett, a Minden lében négy kanál című sorozatban egy bajba keveredett futballjátékosként tűnt fel. 2010-ben bokszolóként kapott szerepet az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék egyik epizódjában.

2009-ben kezdett szerepelni az NBC Tiszta szívvel foci című sorozatában, mint az amerikai futballista Vince Howard; ezalatt Jordan Austinba költözött, ahol a sorozatot is forgatták. Két évadon át alakította Howardot, amíg a sorozat 2011-ben véget nem ért. 2010-ben visszatérő szerepet kapott a Vásott szülők című szintén NBC produkcióban (ez volt második együttműködése Jason Katims producerrel, aki korábban a Tiszta szívvel foci című sorozatot is készítette). 2011-ben Jordan 80. helyezést ért el a BuddyTV weboldal „2011 legszexibb televíziós színészei” listáján. Ugyanebben az évben a Gears of War 3 nevű Xbox 360 játékban a hangját kölcsönözte egy szereplőnek.

2012-ben szerepelt a Red Tails: Különleges légiosztag című filmben (melynek producere George Lucas) és főszerepet kapott az Az erő krónikájában, melyben három tizenéves fiú természetfeletti képességekre tesz szert. Jordan vendégszerepelt a Doktor House utolsó évadjában, egy vak pácienst alakított. 2013-ban Oscar Grantot, a rendőrök által agyonlőtt fekete fiút formálta meg A megálló című, Ryan Coogler által rendezett filmben. A kritikusok dicsérték Jordan alakítását, Todd McCarthy, a The Hollywood Reporter filmkritikusa azt írta róla, hogy a színész a fiatal Denzel Washingtonra emlékezteti őt.

A megálló után a People és a Variety magazinok is azon színészek között említették meg Jordan nevét, akikre érdemes odafigyelni. A Time magazin, az Entertainment Weekly és a GQ magazin is hasonló véleményeket fogalmazott meg. 2011-ben a színész az Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon című animációs szuperhősfilmben szinkronszínészként kölcsönözte Cyborg hangját.

2014-ben vendégszerepelt Zac Efron és Miles Teller oldalán a Csajkeverők című romantikus vígjátékban, 2015-ben Fáklya (Johnny Storm) alakját öltötte magára A Fantasztikus Négyes című szuperhősfilmben, melyben Teller szintén szerepelt.

2015-ben a Rocky folytatásában, a Creed: Apollo fia című sportdrámában Sylvester Stallone mellett kapott főszerepet, mint a bokszoló Apollo Creed fia, Adonis Creed, mellyel kritikai sikert ért el (ez volt második filmes együttműködése Ryan Coogler rendezővel). Jordan a megerőltető szerepre egy évnyi kemény edzéssel és szigorú diétával készült fel, majd dublőr nélkül hajtotta végre a küzdelmi jeleneteket, kisebb sérüléseket szerezve a forgatás alatt.

A jövőben Jordan harmadik alkalommal is együtt fog dolgozni Cooglerrel a Wrong Answer című filmben, amely a 2009-ben kirobbant, atlantai vizsgacsalásokkal kapcsolatos botrányt filmesíti majd meg. Továbbá szerepelni fog mint Bryan Stevenson emberi jogi ügyvéd a Just Mercy című életrajzi filmben, A Thomas Crown-ügy egy újabb feldolgozásában, valamint a Black Panther című szuperhősfilmben Erik Killmongerként (mely negyedik közös munkája lesz Cooglerrel).

Jordan 2006 óta Los Angelesben lakik. Vallásos családban felnevelkedve önmagát felnőttként spirituális beállítottságúnak tartja.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...