2023. november 30., csütörtök

Carol Kane amerikai színésznő.

Carol Kane (születési nevén Carolyn Laurie Kane) (Cleveland, Ohio, 1952. június 18. –) Oscar-díjra jelölt kétszeres Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő.

Kane egy építész, Michael Kane és egy énekes, tanár és táncosnő Joy Kane lányaként született 1952-ben. Családja zsidó származású, nagyszülei orosz bevándorlók voltak. Connecticutban nőtt fel, ahol a Cherry Lawn bentlakásos iskolában tanult 1965-ig. Egy évet Párizsban töltött és megtanult folyékonyan franciául. Kane szülei tizenkétéves korában elváltak, nővérével, Aninával az édesanyjával maradtak együtt. New Yorkba költözésük után Kane a Professional Children's School-ba járt.

Színészkedni 1966-tól kezdett, mikor beválogatták a Miss Jean Brody virágzása színdarabra. 1972-ben debütált a Broadwayn a Ring Around the Bathtub című darabban, valamint a filmiparban és a televízióban kisebb szerepeket kapott. Első jelentősebb filmje a Hester utca volt, amivel Oscar-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriában. A produkcióban egy zsidó hölgyet játszik, aki asszimilálódni kénytelen az amerikai nagyvárosban. 1977-ben Diane Keaton és Woody Allen mellett szerepelt az Annie Hallben, 1980-ban pedig neki adták Simka szerepét a Taxi című televíziós sorozatban, amit 1983-ig visszatérően alakított, és két Emmy-díjat nyert érte. Állandó szereplője volt az All Is Forgiven, az American Dreamer, a Pearl és a Beggars and Choosers című tévésorozatoknak. Kane filmjeiben általában különc figurákat játszik, mint a nagymama az Addams családban, a zsarnok Jelen Karácsonyának szelleme a Szellemes karácsonyban vagy a panaszos öreg parasztlány A herceg menyasszonya című fantasy vígjátékban.

Kane a 2000-es évektől sajátította el a Wicked musical egyik gonosz karakterét, Madame Morrible-t, amivel turnézott és többször visszatért a musical újraindításának örömére a színpadra. 2014-től 2016-ig a Gotham vendégszereplője volt, 2015-től pedig állandó szerepet osztottak rá az Unbreakable Kimmy Schmidt című sorozatban, ami 2020-ig futott. 2020-ban felbukkant a Vadászok című Amazon-sorozatban, amelynek második évadját 2023-ban mutatták be. 2023-ban vendégszerepelt a Star Trek: Különös új világok című sorozatban a Paramount jóvoltából.

Kane nem ment férjhez és nincsenek gyermekei, a nyolcvanas években volt viszonya Woody Harrelsonnal.



















Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...