2023. október 27., péntek

Massimo Troisi olasz színész.

Massimo Troisi (San Giorgio a Cremano, 1953. február 19. – 1994. június 4.) Oscar-díjra jelölt olasz színész, filmrendező, forgatókönyvíró.

Nápoly mellett született, egyszerű családban, apja vasúti munkás, anyja háztartásbeli volt.

1969-ben kezdett színészkedni a helyi plébánia csoportjában, majd barátaival megalapította a La Smorfia nevű társulatot.

1994-ben az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy megvizsgáltassa a szívét, ahol kiderült, hogy szívsebészeti beavatkozásnak kellene magát alávetnie, ő azonban elhalasztotta a műtétet, mert le akarta forgatni a Neruda postása című filmet (1994), amelynek forgatási helyszíne Procida és Salina, rendezője Michael Radford, alapját Antonio Skármeta regénye adja, és Pablo Neruda (Philippe Noiret) chilei költő olaszországi száműzetésének éveit dolgozza fel. Troisi csak igen fáradságosan tudta befejezni a forgatást, helyenként dublőrt alkalmaztak helyette.

Álmában halt meg, szívinfarktusban, nővére házában, gyermekkori barátja volt mellette. Két évvel halála után a Neruda postását öt Oscar-díjra jelölték (köztük Troisit a legjobb színésznek járó díjra), de csak egy díjat nyert végül, a legjobb filmzenéért járót.












Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...