2023. június 30., péntek

Magda Guzmán mexikói színésznő.

Magda Guzmán (született: Maria Magdalena Guzman Garza, Saltillo, Coahuila, 1931. május 16. – Mexikóváros, 2015. március 12.) mexikói színésznő.

Az általános iskolát szülővárosában, a Miguel López Iskolában végezte, serdülőkorában családja Mexikóvárosban telepedett le. Színjátszást az INBA-n és az Academia de Arte Cinematográfico-n tanult. Színésznőként tízéves korában az Noche de recién casados című filmben mutatkozott be, a színházban nem sokkal korábban debütált a Juana de Arco en la hoguera.

1947-ben a Tarzán y las sirenas című filmben Johnny Weissmüller és a mexikói mozi aranykorának legendái, például Silvia Derbez, Lilia Prado és Ana Luisa Peluffo mellett játszott. Az 50-es években olyan nagy színészek mellett szerepelt, mint Pedro Infante a La vida no vale nada (1955) és Ernesto Alonso a ?Con quién andan nuestros hijas? (1956).

A következő évtizedekben olyan filmekben vett részt, mint a Confidencias matrimoniales (1961), Augusto Benedico mellett, ?Por qué nací mujer? (1970) Sara García , Andrés Soler és Prudencia Grifell mellett. A Plaza de Puerto Santo (1978) Héctor Suárez és Pedro Armendáriz Jr. mellett.

A televíziózás egyik úttörője volt Mexikóban. A telenovellák amelyekben részt vett hosszú listáján többek között a következők szerepelnek: az Amar fue su pecado, a Marianela, Marina Lavalle, a Anita de Montemar, a Los Caudillos, a La senora joven, az Acompáname, az Al final del arco iris, a Bodas de odio, a Tú o nadie, a Rosa salvaje, a Valeria y Maximiliano, a La usurpadora, a Sin pecado concebido, az Alborada, az En nombre del amor és a Para volver a amar.

Filmes és televíziós karrierje mellett számos színdarabban szerepelt, többek között: a Jugando, jugando, a Dona Rosita la soltera, a Las muchachas del club és a Las arpías.

Feleségül vette Julián Duprez (Emanuel Descalzó) színházi rendezőt, akitől három gyermeke született: Karina , Gerardo és Mirtha Descalzó Guzmán. Válása után feleségül vette Federico Falcón színészt , Eric del Castillo testvérét , akitől megszületett negyedik gyermeke, Carlos. A h

Férjhez ment Julián Duprez színházi rendezőhöz (Emanuel Descalzó), akitől három gyermeke született: Karina, Gerardo és Mirtha Descalzó Guzmán. Válása után férjhez ment Federico Falcón színészhez, Eric del Castillo testvéréhez, akitől megszületett negyedik gyermeke, Carlos.  A házasság Falcón 1981-ben balesetben bekövetkezett haláláig tartott.

2015. március 12-én 83 éves korában szívrohamban halt meg. 














Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...