2023. május 2., kedd

Piotr Adamczyk lengyel színész.

Piotr Aleksander Adamczyk (Varsó, 1972. március 21.–) lengyel színész, szinkronszínész.

Adamczyk fiatalkora óta tudta, hogy színész szeretne lenni. 14 éves kora óta vezető színházi és filmszerepeket kapott, s részt vett Machulski fiatal színház csoportjában Varsóban, mely Lengyelországban nagy presztízzsel rendelkezik. Nemzetközi ösztöndíjaknak köszönhetően Németországban és Nagy-Britanniában is részt vehetett színházi műhelyekben. Ezt követően tanulmányait a varsói Aleksander Zelwerowicz Színművészeti Akadémián folytatta és többek között Gustaw Holoubektől illetve Zbigniew Zapasiewicz-től is tanulhatott. Egyetemi tanulmányainak második évében a Soros Alapítvány egyik ösztöndíjának köszönhetően ismét Nagy-Britanniába utazhatott, s a British American Drama Academy-n tanulhatott egy évet, melynek végén Hamletet játszhatta el.

Miután diplomázott, a varsói Współczesny Színház (Teatr Współczesny) tagja lett és 10 év alatt a lengyel színházi világ egyik legfontosabb alakja lett. Ezt követően a filmes karrierje is egyre inkább sikeresebbé vált. Dosztojevszkij Ördögök című filmfeldolgozásában Sztavrogint alakította, majd Chopin - Vágyakozás a szerelemre című filmben a címszereplőt játszotta.

Filmes karrierjének egyik csúcspontja volt, amikor II. János Pál pápa szerepét kapta meg a Karol - Az ember, aki pápa lett és a Karol 2. - A pápa, aki ember maradt című filmekben. Sok katolikus államban, főként Olaszországban és Latin-Amerikában, rendkívül népszerűvé vált. Ez a szerep azonban azzal is járt, hogy sok nézőben ő és a szerep eggyé váltak. Ezért ezt követően több, egymással ellentétes és a néző számára sokkoló szerepet is elvállalt. Játszott olasz (Liliana Cavani: Einstein) és portugál (Második élet) filmekben is.

Napjainkban több színházban is vendégszerepel, mint például a Nemzeti Színházban és az Imka Színházban, de olaszországi népszerűségét kihasználva játszott a római Sala Uno Színházban is.

Lengyelország egyik legnépszerűbb szinkronszínésze, hangját többek között Ben Stillernek, Eddie Murphynek, Daniel Day-Lewisnak és Adam Sandlernek is kölcsönözte. Animációs filmekben Villám McQueen lengyel hangja is volt a Verdákban és a Verdák 2.-ben, Melmané a Madagaszkár összes részében.

Hazájában és külföldön is számos rangos elismerést kapott, 2011-ben a legnépszerűbb lengyel színésznek járó díjjal is kitüntették, melyet alátámaszt az a tény is, hogy filmje mindig a legsikeresebb lengyel filmek közé tartoznak.












Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...