2023. január 31., kedd

Marta Kristen amerikai színésznő az 1960-as '70-es években.

Marta Kristen (1945. február 26. –) norvég származású amerikai színésznő.

Kristen leginkább Judy Robinson, John Robinson professzor és felesége, Maureen legidősebb gyermekének szerepéről ismert a Marta Kristen (1945. február 26. –) norvég származású amerikai színésznő.

Kristen leginkább Judy Robinson, John Robinson professzor és felesége, Maureen legidősebb gyermekének szerepéről ismert  Lost in Space (1965–1968) című televíziós sorozatban.

Kristen Birgit Annalisa Rusanen néven született Oslóban, Norvégiában, egy finn anyától és egy német katona apától, akit a második világháborúban meg öltek. Első éveit egy norvégiai árvaházban töltötte, majd 1949-ben örökbe fogadta egy házaspár Detroitból ( Michigan állam), Harold Oliver Soderquist és Bertha, akik Martha Annalise Soderquist névre keresztelték. Örökbefogadó apja a detroiti Wayne Egyetem professzora volt. Van egy mostohatestvére, aki szintén örökbegodadott a Soderquist házaspár. 1959-ben Los Angelesbe költözött családjával. A Santa Monica High School-ban érettségizett. 

Filmes karrierjét 1960-ban kezdte a Letter to Loretta egy részében. 1963-ban Lisbeth Searcy-t játszotta a Savage Sam-ben. 1965-ben ráosztották Judy Robinson karakterének megformálását a Lost in Space 84 epizódjában.

A következő években olyan alkotásokban csillogtatta meg tudását, mint a The Mephisto Waltz, a Terminal Island, a Gemini Affair, a Csata a csillagokon túl, a Strange Voices, a Harvest of Fire, a Megfestett rémálom és a Lost in Space – Elveszve az űrben.  

1964-ben összeházasodott Terry Treadwell pszichológussal, akivel egy gyermekük született Lora Alison Treadwell, majd 1973-ban elváltak. 1974-ben ismerte meg második férjét, Kevin P. Kane-t, és 1978. november 18-án házasodtak össze. 2016 májusában Kristen a Facebook - oldalán jelentette be, hogy férje, Kevin Kane meghalt.



































Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...