2022. november 30., szerda

Jeffrey Wright amerikai színész.

Jeffrey Wright (Washington, 1965. december 7. –) amerikai színész.

Washingtonban született és nőtt fel, szülei egyedüli gyermekeként. Mindössze egyéves volt, amikor édesapját elveszítette, ezután ügyvéd édesanyja és ápolónő nagynénje nevelte. Wright az elit St. Albans School, majd az Amherst College tanintézményekbe járt és politikatudományból szerzett diplomát. Még a főiskolán ismerkedett meg a színészettel, ezt követően számos darabban fellépett. Színész ösztöndíjjal felvették a New York Egyetemre, de két hónap után félbehagyta tanulmányait.

Az Angyalok Amerikában című színdarabban és annak azonos című, 2003-as HBO-feldolgozásában nyújtott alakításait Tony-, Golden Globe-, illetve Primetime Emmy-díjakkal jutalmazták. Fontosabb filmjei közé tartozik A graffiti királya (1996), a Casino Royale (2006) és A Quantum csendje (2008) című James Bond-folytatások, valamint Az éhezők viadala-filmek (2013–2015).

2013 és 2014 között a HBO Boardwalk Empire – Gengszterkorzó, 2017-től pedig a Westworld című sorozatában kapott szerepet, utóbbival két további Primetime Emmy-jelölést szerezve.














Forrás: wikipédia, listal.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...