2022. június 18., szombat

Shirley Jonesaz amerikai színésznő az '50-es '60-as években.

Shirley Mae Jones (1934. március 31. –) amerikai színésznő és énekesnő.

Charleroiban, Pennsylvania államban született , metodista szülők, Marjorie Williams háztartásbeli és Paul Jones a Jones Brewing Company tulajdonosa gyermekeként. Apai nagyapja Walesből származott. Nevét Shirley Temple gyermeksztárról kapta. 6 évesen kezdett énekelni a Metodista Egyház kórusában Smithton-ban. Amikor a South Huntingdon High Schoolba járt a pennsylvaniai Ruffs Dale- ben, iskolai színdarabokban vett részt. 1952-ben megnyerte a Miss Pittsburgh versenyt. 

Filmes karrierjét a Fireside Theatre-ban kezdte 1950-ben. 1955-ben főszerepet kapott az Oklahoma című zenés filmben. Egy év múlva Julie Jordanként láthattuk a Karusszel című musicalban. 1957-ben megkapta Liz Templeton szerepét az Áprilisi szerelem című musicalban. A következő években olyan alkotásokban láthattuk, mint a Bobbikins, az Elmer Gantry, a Pepe, az Együtt vágtattak, A muzsikus, a Dajkamesék hölgyeknek, a Fluffy, a Sikerem titka, az El golfo és a Silent Night, Lonely Night. 1970-ben megkapta Shirley Renfrew Partridge karakterét a The Partridge Family című tv sorozat 96 epizódjában. 1979-ben Gina Rowe nővért formálta meg a Poszeidon kaland című akciófilmben. 

Az 1980-as években olyan alkotásokban játszott, mint a The Children of An Lac, a The Adventures of Pollyanna, a Páncélos felmentősereg, a There Were Times, Dear és Charlie. 1997-ben Ethelként láthattuk a Nicsak, ki mindenki beszél?-ben. 2000-ben Kervorkian nővért játszotta a Sípolj, ha tudod mit nyeltél tavaly disznóvágáskor-ban. 2006-ban Grace-t formálta A nagyi szeme fényében. Legutóbb 2016-ban működött közre a The Irresistible Blueberry Farm-ban.

1956.augusztus 5-én hozzáment Jack Cassidy színészhez, akivel 3 gyermekük született, Shaun, Patrick és Ryan. 1974-ben váltak el. 1977. november 13-án hozzáment Marty Ingels színészhez. 2002-ben majdnem elváltak, de végül kibékültek, és Ingels 2015. október 21-én bekövetkezett haláláig együtt voltak.  








































Forrás: vintag.es, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...