2022. június 18., szombat

Rosanna Arquette amerikai színésznő.

Rosanna Lauren Arquette (New York, 1959. augusztus 10. –) BAFTA-díjas amerikai színésznő, filmrendező, filmproducer, az Arquette-színészdinasztia tagja.

Rosanna New Yorkban született, Lewis Arquette, színész és Brenda „Mardi” Olivia (született: Nowak) színésznő, költő, színház-üzemeltető, aktivista, tanár és terapeuta lányaként. Édesanyja zsidó, a holokauszt elől menekült Lengyelországból és apja Meriwether Lewis, felfedezőtől származtatja magát, aki áttért az iszlám hitre. Apai nagyapja a komikus Cliff Arquette, testvérei szintén színészek Patricia, Alexis, Richmond és David Arquette.

1963-ban az Arquette család elköltözött Chicago-ba, tizenegy éves korában Front Royalba, Virginiába költöztek. Emiatt Rosanna nem teljesített jól az iskolában.

19 évesen férjhez ment Tony Greco rendező, zeneszerzőhöz, majd 1980. októberében elváltak. 1986-ban házasságot kötött James Newton Howard zeneszerzővel, de ez a házasság is hamarosan véget ért. Az angol pop és rock sztár Peter Gabriel In Your Eyes című dala inspirált egy rövid megbékélést Rosanna és férje között. 1993-ban hozzáment John Sidel restaurátorhoz, akitől egy évvel később lánya, Zoe Blue Sidel született. A házaspár gyakran volt távol egymástól, bár Rosanna nagy erőfeszítéseket tett a házassága megmentésének érdekében, 1999-ben elváltak. 2001 szeptemberében David Codikow rendező eljegyezte.

1997-ben édesanyja meghalt mellrákban, azóta azon dolgozik, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítsanak az mellrákra. 2002 óta rendezőként is tevékenykedik az első rendezése a Searching for Debra Winger volt, amelyben interjúkat készített több elismert színésznővel (30 és 60 év közöttiekkel), akik amellett, hogy sikeres színésznők családanyák is egyben.

Első filmes szerepe 1982-ben, az Emmy-díj-ra jelölt TV-filmben, a A hóhér dalában volt. Ezt követően sok mozi és TV filmben játszott és a legismertebb rendezőkkel dolgozott együtt az elmúlt húsz évben. Első főszerepét John Sayles Szeress belém (1983) című filmjében játszotta. Madonna partnereként szerepelt a Kétségbeesve keresem Susant (1985) című filmben. Miután a Lidérces órák és az Egy lépés a halál egyaránt kereskedelmi és kritikai kudarcok voltak számára, ezért elhagyta Hollywoodot és Európába ment dolgozni.

1989-ben Martin Scorsese szerepet ajánlott neki a New York-i történetekben, azóta néhány kivételtől eltekintve Rosanna minden évben szerepel egy vagy több filmben. Ezek közül néhány: Ponyvaregény, Karambol.

1990-ben meztelen képek jelentek meg róla a Playboy szeptemberi számának címlapján, bár ő azt állította, hogy ez a tudta és előzetes beleegyezése nélkül történt.



























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...