2022. június 30., csütörtök

Rachel Griffiths ausztrál színésznő.

Rachel Anne Griffiths (1968. december 18. -) ausztrál színésznő. 

Ausztráliában született, ahol gyermekkorát a Gold Coaston töltötte. Anna és Edward Martin Griffiths lánya. Két bátyja van, Ben és Samuel. Ötéves korában Melbourne-be költözött édesanyjával és két bátyjával. A Star of the Sea College -ba járt, egy katolikus lányközépiskolába Brightonban. Bachelor of Education fokozatot szerzett dráma és tánc szakon a rusdeni Victoria College-ban. Miután elutasították a National Institute of Dramatic Art -ból, csatlakozott a Woolly Jumpershez, egy geelongi székhelyű közösségi színházi csoporthoz. 

Színészi pályafutását az ausztrál Secrets című sorozatban kezdte, majd a Muriel esküvője (1994) című vígjátékban mellékszerepet kapott, amiért AACTA-díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában. 1997-ben ő volt a főszereplő Nadia Tass Amy című drámájában. Ezután szerepet kapott Julia Roberts mellett az Álljon meg a nászmenet! című amerikai romantikus vígjátékban, majd Hilary du Prét alakította a Hilary és Jackie című  filmdrámában, amiért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

2001 és 2005 között Griffiths Brenda Chenowith masszőrt alakította az HBO Sírhant művek című sorozatában, amiért 2002-ben Golden Globe-díjat kapott a legjobb színésznő kategóriában. Ezt követően Sarah Walker Laurent szerepében szerepelt a televízióban az ABC Testvérek című drámasorozatában . 2006 és 2011 között, amiért többször jelölték Primetime Emmy-díjra .

Szerepeket kapott a Betépve (2001) című bűnügyi filmben; a Ned Kelly – A törvényen kívüli című western drámában (2003); Step Up című zenés-táncos romantikus filmben (2006) és a Ellenállók: a Julian Assange sztori című életrajzi drámában(2012). 2016-ban mellékszerepben szerepelt Mel Gibson A fegyvertelen katona című életrajzi háborús drámájában, valamint a Dustin Lance Black által írt When We Rise című dokudráma-minisorozatban.

A színpadon 2002 -ben feltűnt egy melbourne-i Proof című produkcióban, amivel Helpmann-díjat kapott, majd később a Broadway -en debütált a 2011-es Other Desert Cities című produkcióban, amelyet a kritikusok nagyra értékeltek. A színészet mellett 1998-ban debütált rendezőként a Tulipán című rövidfilmmel, 2015-ben és 2016-ban rendezte a Nowhere Boys ausztrál televíziós sorozat és az Indian Summers című brit drámasorozat több epizódját is.

2002-ben ment hozzá Andrew Taylor ausztrál művészhez, majd egy évvel később megszületett fiúk, Banjo Patrick. Őt két kislány követte: Adelaide Rose 2005-ben, illetve Clementine 2009 júniusában.


















Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...