2022. június 8., szerda

Marg Helgenberger amerikai színésznő.

Marg Helgenberger (Fremont, Nebraska, 1958. november 16. –) Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő.

Pályafutását az 1980-as években kezdte, a Ryan's Hope (1982–1986) és a China Beach (1988–1991) című sorozatokban. Utóbbival Primetime Emmy-díjat nyert, mint legjobb női mellékszereplő (drámasorozat). A CSI: A helyszínelők című bűnügyi sorozatban Catherine Willowst alakította 2000 és 2013 között. Feltűnt az Intelligence – A jövő ügynöke és A búra alatt című műsorokban is.

Fontosabb filmjei közé tartozik A lény (1995), A lény 2. (1996), az Erin Brockovich – Zűrös természet (2000) és a Mr. Brooks (2007).

A német és ír felmenőkkel bíró Helgenberger első munkájaként abban a húsfeldolgozó üzemben dolgozott, ahol édesapja húsellenőr volt. Ezt a szakmát öccse folytatta. Ő akkoriban még anyja foglalkozását akarta továbbvinni, ápolónak készült. Végül mégis művészeti főiskolára jelentkezett, ahol vadászkürt szakot választott. Míg nővére elvégezte a jazz szakot, ő kedvtelésből beszállt az egyetemi színpad előadásaiba. A Makrancos Kata szerepében figyelt fel rá egy producer, aki szerepajánlattal kereste meg.

Kezdetben Nebraskában a helyi tévénél éjjeli időjárásjelentő volt. Apróbb sorozat szerepek után 1988-tól a China Beach című drámasorozatban heroinfüggő prostituáltat alakított olyan sikeresen, hogy Primetime Emmy-díjjal jutalmazták. Ezzel olyan bizalmat nyert, hogy első mozifilmjében, az After Midnight (1989) című horrorantológiában egyből főszerepet kapott, és állandósulni látszottak a horrorszerepek, de a Vészhelyzet néhány epizódjában George Clooney szerelmeként is feltűnt.

Végül azonban Marg nevét a CSI: A helyszínelők tette ismertté, amelyben 2000-től a sztriptíztáncosnőből lett szakértőt, Catherine Willowst alakítja. A szerep kedvéért ellátogatott a Clark megyei halottkémi irodába, ahol a sorozatban is gyakori boncolásokat nézett meg. Már az elején úgy gondoltam, hogy a sorozat ütős lesz, mert az érdekes bűnügyek, a speciális effektek, a modern technológia és mindaz, amit a helyszínelők bemutatnak, érdekelni fogja a nézőket - nyilatkozta a színésznő.

2006-ban szülővárosában, az 1200 lakosú North Bendben átnevezték az utcát, ahol lakott, Helgenberger sugárútra.

Marg a férjét is korai pályamódosításnak köszönheti. Első sorozatbeli szerepe idején ismerte meg Alan Rosenberget, akivel 1989-ben össze is házasodtak. 2010-ben váltak el.


























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...