2022. június 25., szombat

Mai Zetterling svéd színésznő az 1950-es '60-as években

Mai Zetterling (Västerås, 1925. május 24. – London, 1994. március 14.) svéd színésznő, rendező.

1925. május 24-én született Västeråsban egy munkásosztálybeli családban. Gyermekkorában rövid ideig Ausztráliában is élt. Színészi pályafutása 17 éves korában kezdődött a Dramatennél, a svéd nemzeti színháznál, és a második világháború alatt már filmekben is bemutatkozott.

Az áttörést az Őrjöngés (1944) hozta el számára, melynek a forgatókönyvét Ingmar Bergman jegyezte. Nem sokkal később Angliába költözött, ahol gyorsan hírnevet szerzett magának Basil Dearden Fizess a múltadért! című háborús drámájával (1947) a főszerepben. A következő évben egy rövid időre hazatért Svédországba, hogy Ingmar Bergmannal dolgozhasson a Zene a sötétben című drámában. Ezután ismét Angliában forgatott, olyan ismert sztárokkal játszott együtt, mint Tyrone Power, Dirk Bogarde, Richard Widmark, Laurence Harvey, Peter Sellers, Herbert Lom, Richard Attenborough, Keenan Wynn, Stanley Baker és Dennis Price.

Alakításaival kora egyik szexszimbólumának tartották, főleg drámákban és thrillerekben jeleskedett, de hatékony volt a vígjátékokban is, emellett nagyon aktívan vett részt a brit televíziózásban az '50-es és '60-as években.

Rendezői pályafutása a '60-as évek elején kezdődött, a The War Game-mel (1962), mely egy politikai dokumentumfilm volt, amit BAFTA-díjra is jelöltek. Első nagyjátékfilmje a svéd gyártású A szerető pár volt 1964-ben. A produkciót erős szexuális utalásai és meztelen jelenetei miatt kitiltották a Cannes-i fesztiválról. Kenneth Tynan kritikus szerint a film "az egyik legambiciózusabb debütálás az Aranypolgár óta". Zetterlingnek nem csak ez az egy filmje váltott ki vitát a nyílt szexuális ábrázolás miatt.

Amikor több kritikus is megjegyezte, hogy "Mai Zetterling úgy rendez, mint egy férfi", a munkáiban sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a feminizmus. Az 1968-ban bemutatott A lányok egy férfiak irányította társadalomról szól, a produkcióban a kor legnépszerűbb svéd színészei szerepeltek: Bibi Andersson, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson.

1944 és 1953 között Tutte Lemkow norvég színész felesége volt. Egy lányuk született, Etienne és egy fiuk, Louis, aki környezetszociológia professzor a Barcelonai Autonóm Egyetemen. 1985-ben megjelent All That Tomorrows című önéletrajzában részletezi a szerelmi viszonyait Herbert Lommal és Tyrone Power színésszel, akikkel 1956-tól 1958 elejéig élt együtt. 1958 és 1976 között David Hughes brit író felesége volt, aki együttműködött vele első filmjeiben mint rendező. 

1994. március 14-én halt meg 68 éves korában rákban. Londonban egy Nemzeti Levéltár által kibocsátott dokumentum szerint Zetterlinget egy ideig megfigyelte a brit titkosszolgálat, mert felmerült a gyanúja, hogy kommunista volt.

Fontosabb filmjei színészként

1990 - A boszorkányok (The Witches) - Helga Eveshim

1990 - Titkos hadsereg (Hidden Agenda) - Moa

1962 - A legfőbb vonzalom (The Main Attraction) - Gina

1962 - Csak ketten játszhatják (Only Two Can Play) - Liz

1954 - Kopogd le a fán! (Knock on Wood) - Dr. Ilse Nordstrom

1948 - Zene a sötétben (Musik i mörker) - Ingrid

1947 - Fizess a múltadért! (Frieda) - Frieda

1944 - Őrjöngés (Hets) - Bertha Olsson



































Forrás: wikipédia, vintag.es 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...