2022. június 30., csütörtök

Kristen Johnston amerikai színésznő.

Kristen Angela Johnston (Washington, 1967. szeptember 20. –) amerikai színésznő.

Sally Solomon megformálásáról híres az Űrbalekok című televíziós sorozatban, mellyel két alkalommal nyert Primetime Emmy-díjat legjobb női mellékszereplő (vígjátéksorozat) kategóriában, továbbá négy Screen Actors Guild- és egy Golden Globe-jelölést is szerzett. Az Anyák gyöngye című szituációs komédiában 2018-tól visszatérő-, majd főszereplőként látható.

A mozivásznon fontosabb szerepben Kovakövi Vilmaként tűnt fel A Flintstone család 2. – Viva Rock Vegas című 2000-es vígjátékban.

Washingtonban született, az ingatlanügynök Angela és az ügyvéd (korábban szenátor) Rod Johnston gyermekeként. A wisconsini Fox Pointban nevelkedett, ahol a St. Eugene's Catholic Grade School tanulója volt. Szülei válása után a Whitefish Bay High School tanintézményben érettségizett le 1985-ben. Tizenéves korában cserediákként Svédországban és Dél-Amerikában is megfordult. A New York Egyetemen drámaszakon szerzett diplomát.

Színpadi fellépéseket követően sorozatokban vendégszerepelt, majd 1996-ban megkapta Sally Solomon szerepét az Űrbalekok című vígjátékban. 1996 és 2001 között két Primetime Emmy-díjat nyert, valamint egy Golden Globe-díjra és (egyénileg, illetve a többi színésszel közösen) négy Screen Actors Guild-díjra is jelölték. Az Űrbalekok mellett epizódszerepben feltűnt a Chicago Hope kórházban és más sorozatokban is. 2004-ben a Szex és New York című sorozat hatodik, befejező évadjának egyik epizódjában vendégszerepelt: az idősödő partilányt, Lexi Featherstont alakította, aki véletlenül kizuhan egy ablakon és meghal. A lány halála arra készteti a főszereplő Carrie Bradshawt, hogy átgondolja saját életét. 2005-ben Johnston a Vészhelyzet hat epizódjában volt látható, míg 2009-ben a Ki ez a lány? című vígjáték-drámasorozatban vállalt szereplést. A TV Land csatorna The Exes című szituációs komédiájában 2011 és 2015 között a főszerepet játszotta. 2018-tól az Anyák gyöngye egyik visszatérő szereplője.

Fontosabb filmjei közt található a KicsiKÉM – Austin Powers 2. (1999), A Flintstone család 2. – Viva Rock Vegas (2000) és a Zene és szöveg (2007). A 2002-ben bemutatott Jégkorszak című filmben szinkronszerepet kapott, de az általa szinkronizált szereplő jeleneteit végül törölték a végleges változatból.
















Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...