2022. június 18., szombat

Jane Withers a harmincas évek egyik legnépszerűbb gyereksztárja.

Jane Withers (1926. április 12. – 2021. augusztus 7.) amerikai színésznő, akit összesen 71 filmben és sorozatban láthattunk hosszú pályája során, 1932 és 2002 között.

Az első szerepét 1932-ben, hatévesen kapta a Handle with Care című filmben, az 1934-ben a Csillogó szemekben Shirley Temple mellett tűnt fel az 1935-ös Gingerben pedig már a címszerepet is rábízták. A Fox Film Corporation hatalmas lehetőséget látott benne, és hét évre leszerződtette a kislányt, aki gyerekszínészből komikává vált. 1941-ben már nem csak szerepelt tinifilmben, de forgatókönyvet is írt, 21 évesen pedig bejelentette: visszavonul a filmezéstől, és családot alapít.

Kétszer ment férjhez, és öt gyereket nevelt, majd 1955-ben visszatért Kaliforniába, ahol ismét filmezni kezdett. Játszott James Deannel, Elizabeth Taylorral, Roch Hudsonnal az Óriásban, és ami Amerika szerte meghatározta Withers hírnevét: 1963 és 1974 között ő volt Josephine a vízvezetékszerelő a Comet reklámjaiban.

A nyolcvanas, kilencvenes években már ritkán láthattuk, többek között a Szerelemhajóban és a Gyilkos sorokban vendégszerepelt, utolsó munkájaként Laverne hangját adta A Notre Dame-i toronyőr 2. – A harang rejtélye című rajzfilmben.








































Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...