2022. április 24., vasárnap

Maria Perschy osztrák színésznő a '60-as években.

Herta-Maria Perschy (1938. szeptember 23. – 2004. december 3.) osztrák színésznő.

Perschy Eisenstadtban ( Burgenlandban , Ausztriában ) született, és 17 évesen Bécsbe költözött, hogy színészetet tanuljon.

Tanulmányai befejezése után Németországba költözött további képzésért, aminek eredményeként filmes karriert kezdett. Első nagy sikerét a Nasser Asphalt (1958) című  thrillerben aratta, ahol együtt játszott Horst Buchholzcal. Színészi karrierje végül – Franciaországon, Olaszországon és az Egyesült Királyságon keresztül – Hollywoodba vitte. Perschy számos amerikai filmben játszott, legfigyelemreméltóbb szerepei az 1962- es Freud című életrajzi filmben, az 1964-es Man's Favorite Sport? című filmben Rock Hudson oldalán, valamint az 1964-es A 633-as repülőszázad című filmben voltak. Perschy karrierje Amerikában végül hanyatlásnak indult, és az 1970-es évek végére az Egyesült Államokban csak rövid szerepeket kapott olyan tévéműsorokban, mint a Hawaii Five-O című drámasorozat és a General Hospital című szappanopera.

Miközben 1971-ben Spanyolországban forgatott, Perschy égési sérülést szenvedett egy balesetben, amely több műtétet igényelt, mielőtt folytathatta karrierjét. 1972-ben szerepelt a Castle of Fu Manchu című filmben Christopher Lee és Richard Greene oldalán. Perschy 1985-ben tért vissza szülőföldjére, Ausztriába, és továbbra is számos színdarabban és tévésorozatban szerepelt.  

2004. december 3-án rákban halt meg Bécsben.

































Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...