2021. december 11., szombat

Dakota Fanning amerikai színésznő.

Hannah Dakota Fanning (Conyers, Georgia, 1994. február 23. –) amerikai színésznő.

Dakota Fanning 1994. február 23-án született Georgia államban. Édesanyja Heather Joy, édesapja Steven J. Fanning. Édesanyja 27 éves volt lánya születésekor. Húga, Elle Fanning szintén a filmszakmából ismert.

Karrierje ötéves korában kezdődött, amikor szerepet kapott egy Tide (mosópor) reklámban, ahová több ezer jelentkezőből választották ki. Ezt több kisebb tévésorozatban történő vendégszerep követte, pl.: Jóbarátok, Kerge város, CSI, Vészhelyzet. A Vészhelyzetben egy leukémiás lányt játszott. Dakota saját bevallása szerint ez volt az egyik legkedvesebb szerepe, melyről így nyilatkozott: "I played a car accident victim who has leukemia. I got to wear a neck brace and nose tubes for the two days I worked.” – Egy leukémiást játszottam, aki egy autószerencsétlenség áldozata lett. A két nap alatt, amíg dolgoztam, egy nyakmerevítőt és orrtöméseket viseltem. Későbbi sikerei után a Taken (Harmadik típusú emberrablások) sci-fi sorozatban kapott főszerepet.

Valódi filmes karrierje a Nevem Sam (I am Sam) című filmmel kezdődött. A forgatás kezdetén Dakota mindössze hatéves volt. A film nemcsak elismerő kritikákat hozott neki, hanem nemzetközileg is elismert díjakat.

A sikerek után a család úgy döntött átköltöznek Los Angelesbe, hogy Dakota elindult karrierjét egyengessék. Később a Nevem Sam-beni alakításával, amiben egyébként egy olyan kislányt játszik (Lucy Diamond Dawson), akit el akarnak szakítani fogyatékos apjától (Sean Penn) négy díjat is nyert, köztük a Broadcast Film Critic Association Award-ot. Ezen a díjátadáson történt, hogy Dakota nem érte fel a mikrofont, ezért Orlando Bloom tartotta fel, hogy beszélni tudjon).

Mint ez már több hasonló, első filmszereppel történő berobbanás esetén lenni szokott, Dakota Fanning is sorban kapta az ajánlatokat a filmfőszerepekbe, melyekben más, ismert színészek oldalán kellett részt vennie.

2002-ben, hétévesen játszott a Csapdában (Trapped) című angol-német thrillerben, melynek a filmproducere Mimi Polk Gitlin így írta le Dakotát: „little miracle child” – csodagyermek –. Majd még ugyanebben az évben következett a Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) című romantikus vígjáték, és egy családi film, a Jancsi és Juliska (Hansel and Gretel) melyekben csak mellékszereplőként volt jelen.

2003-ban, immár nyolcévesen egy vígjátékban játszott Brittany Murphy (egy gyermeklelkű dada) oldalán, a Nagydumás kiscsajokban (Uptown Girls). Brittany Murphy így nyilatkozott Dakotáról: „Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben”. Ebben az évben játszott még a híres Dr. Seuss könyv, a Macska, Le A Kalappal! (The Cat in The Hat) megfilmesítésén. Ebben a filmben is több ismert személlyel dolgozhatott együtt, akik közül Mike Myers az alábbi mondattal fejezte ki hódolatát Dakota Fanning iránt: „Olyan aranyos, hogy az ember legszívesebben beleharapna az arcába, persze nem megsértve a bőrt, csupán kicsit rágcsálni…”.

A következő filmje a Mexikóvárosban játszódó Tűzben edzett férfi (Man on Fire), ahol Denzel Washingtonnal dolgozott együtt. Denzel Washington először szoros időbeosztása miatt nem akarta vállalni a szerepet, ám felesége mikor megtudta, hogy Dakota Fanning is játszik a filmben, rábeszélte Denzelt a szerepre, mert látni szerette volna a kis Dakotát munka közben.

2004 februárjában Dakota már a 10. születésnapját ünnepelte, és a rajongók, illetve a kritikusok némi csorbát véltek fölfedezni népszerűségén, melyet annak számlájára írtak, hogy kezd kinőni a gyerekszínész kategóriából.

Ám a 2005-ös év újabb sikereket hozott a kis színésznő számára, először a Bújócskával (Hide and Seek), melyben egy pszichikailag súlyosan sérült kislányt, Emily-t alakította Robert De Niro oldalán. Majd nyáron a H. G. Wells klasszikus regényén alapuló Világok harcában, Steven Spielberg szuperprodukciójában játszott főszerepet (Rachel) Tom Cruise oldalán (apja). A film a klasszikus 1898-as Wells regény modern világba való átültetése, mely egy család szemszögéből ismerteti a földönkívüliek mindent elsöprő támadását. Dakota saját bevallása szerint nagyon szeretett a Világok harcán dolgozni. Szerette Tom Cruise-t, akivel állítólag sokat játszott és beszélgetett a forgatásokon kívül is. Steven Spielberget pedig az egyik legnagyobb filmkészítőnek tartja és egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy igyekezett Spielberg minden mozdulatát megjegyezni, hátha valamikor még profitálhat a filmes legenda trükkjeiből. Még ebben az évben következett a Dreamer: Inspired by a True Story című családi film, melyben Kurt Russell-lel játszott együtt. A filmet Magyarországon 2010 januárjában vetítette az egyik országos kereskedelmi csatorna. Az USA-ban szép sikereket ért el, amit a kritikusok kizárólag Dakota alakításának tulajdonítanak.

2006 tavaszán mutatják be a következő, Dakota főszereplésével készült filmet, a Malac a pácban-t (Charlotte's Web). Ez egy családi film, amely egy klasszikus történetet dolgoz fel. Majd szerződtették az Alice Csodaországban megfilmesítésére.

A nagy sikerű Twilight saga-ból készített film (Alkonyat) második részében (New Moon - Újhold) is szerepet kapott, ő alakítja Jane-t, az egyik vámpírt Robert Pattinson és Kristen Stewart oldalán, 2009-ben.
































Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru, zimbio.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...