2021. december 31., péntek

Catherine Zeta-Jones walesi színésznő.

Catherine Jones (Swansea, Wales, Egyesült Királyság, 1969. szeptember 25. –) Oscar- és BAFTA-díjas walesi színésznő. A hangzatos Zeta vezetéknevet nagymamájától kölcsönözte.

Catherine egy jómódú nyugat-walesi családban nőtt fel, az édesapja cukorgyáros volt. A fiatal lány érdeklődése már nagyon hamar a szórakoztatóipar felé fordult. Gyermekkorában több ifjúsági darabban is fellépett a színpadon. A televízióban Seherezádé szerepében debütált 1990-ben, majd jött a nem túl sikeres Kolumbusz, a felfedező (Christopher Columbus: The Discovery), igaz legalább együtt játszhatott Marlon Brandóval. 1993-ban a Monty Python sorozatból ismert John Cleese-zel és Eric Idle-lal szórakoztatta a közönséget a Lökött örökösök (Splitting Heirs) című vígjátékban. Két évvel később A hullámok rabjai (Blue Juice) című romantikus filmben bukkant fel a még szintén nem túl ismert Ewan McGregor oldalán. Ezután jött a Billy Zane címszereplésével készült Fantom (The Phantom), de a klasszikus képregény adaptáció nagy bukás lett. Catherine számára 1998-ban jött el az igazi áttörés, amikor Antonio Banderas partnere volt a Zorro álarcában (The Mask of Zorro), a nagyközönség előtt ekkor vált ismertté. A következő évben is két olyan hollywoodi produkcióban szerepelt, mellyel még jobban berobbant az ügyeletes női szupersztárok soraiba: a Briliáns csapda (Entrapment) című akciókrimiben Sean Connery fejét csavarta el, és Liam Neeson mellett is szerepelt Az átokban (The Haunting).

Első jelentős szakmai elismerését 2000-ben aratta, a férjével Michael Douglasszel forgatott Trafficért Golden Globe-díjra jelölték. Ezután az Amerika kedvenceiben John Cusack, Julia Roberts és Billy Crystal partnere volt. 2002-ben pedig megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is a Chicagóban nyújtott alakításáért. Ezután George Clooney köré szőtte ki hálóit a Kegyetlen bánásmód című romantikus vígjátékban, majd a Steven Spielberg rendezte, Tom Hanks főszereplésével készült Terminálban is feltűnt, majd újra Clooneyval dolgozik együtt az Ocean’s Twelve-ben. 2005-ben folytatta Zorro történetét Banderasszal a Zorro legendájában. 2007-ben pedig Aaron Eckhart partnere volt az Ízlések és pofonok című vígjátékban.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas 1998 augusztusában, a franciaországi Deauville-i Amerikai Filmfesztiválon ismerkedett meg egymással. 1999. december 31-én eljegyezték egymást, és a New York-i Plaza Hotelben házasodtak össze 2000. november 18-án, miután Douglas válását véglegesítették. Első gyermekük, Dylan 2000. augusztus 8-án született meg. A színészpár néhány hónappal később kötött házasságot. 2003. április 20-án pedig egy kislánnyal, Carysszel bővült a család. Douglas, akinek korábbi házasságából már volt egy felnőtt fia, két kisebbik gyermeke születésekor az ötvenes évei második felében járt.


























Forrás: wikipédia, listal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...