2021. október 25., hétfő

John Gilbert amerikai színész az 1920-as, '30-as években.

John Gilbert (született John Cecil Pringle ; 1897. július 10. - 1936. január 9.) amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező.

John Pringle és Ida Apperly Gilbert gyermekeként látta meg a napvilágot. Nehéz gyermekkora volt, szüleivel gyakran költözködött, végül Kaliforniában telepedett le a család. Tanulmányait a kaliforniai San Rafaelben található Hitchcock Katonai Akadémián végezte el. Az iskola után gumiáru eladó volt.

1914-ben kezdett színészkedni az Oregon állambeli Portlandben, a Baker Színházban. Filmes pályafutása egy évvel később vette kezdetét. A némafilmes korszak egyik legnagyobb csillaga volt. Hírnevét egy 1925-ben mozikban került némafilmmel, A víg özveggyel alapozta meg. Népszerű filmjei közé tartozik A nagy parádé, a Ben Hur, a Bohémélet, Az asszony és az ördög, a Karenina Anna, A kozákok, a Négy fal, a Végzet, a Lelkek örvénye, a Páris fantomja és a Krisztina királynő.

A színész élete során négyszer nősült meg, mind a négy házassága válással végződött. Második és negyedik feleségétől is egy-egy lánya született. Karrierje még a hangosfilmek térhódítása előtt hanyatlásnak indult. 1934-re alkoholizmusa súlyosan megrongálta az egészségét. Először 1935-ben kapott szívrohamot, második szívinfarktusát már nem élte túl. A színész 1936. január 9-én, harmincnyolc éves koránban hunyt el Los Angelesben.








































Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...