2021. október 24., vasárnap

Anna Karina dán-francia színésznő a '60-as években.

Anna Karina (születési neve: Hanna Karin Blarke Bayer) (Koppenhága, Dánia, 1940. szeptember 22. – Párizs, 2019. december 14.) dán származású francia modell, színésznő, filmrendező. Jean-Luc Godard felesége volt.

Egyéves kora előtt, édesapja elhagyta családját, Anna anyai nagyszüleihez került, ahol négyéves koráig maradt. A következő négy évet egy gyermekotthonban töltötte, majd visszatért édesanyjához. Ezt az időszakot rettenetesnek élte meg, csak arra vágyott, hogy szeressék, többször megkísérelt elfutni otthonról.

Karrierjét Dániában kezdte, ahol kabarékban énekelt, dolgozott modellként, reklámokban szerepelt. 14 évesen megjelent egy olyan dán rövid filmben, ami később díjat nyert Cannes-ban. Táncot és festészetet tanult, és egy ideig festményeinek eladásából élt.

17 évesen, 1958-ban Párizsba költözött, ahol találkozott Pierre Cardinnal és Coco Chanellel. Modell karrierje csúcsán figyelt fel rá Jean-Luc Godard. Filmvásznon első ízben Guy Debord Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps című dokumentarista kisfilmjében tűnt fel. Godard életrajzírója, Colin Macabe szerint, Godard a bemutatkozó játékfilmjének szereplőválogatása közepén látta meg Annát a Palmolive egy sorozatában. Godard egy fontos meztelen részt ajánlott fel neki a filmben, de ő visszautasította. Ez a szerep később nem jelent meg a filmben.

1961-ben Az asszony, az asszony című filmjéért megkapta Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját, de filmes karrierje nem csupán Godard filmjeire korlátozódott. Ebben az évben feleségül ment Jean-Luc Godardhoz.

A színészet mellett énekléssel is foglalkozott, az 1960-as évek elején Serge Gainsbourg Sous le soleil exactement és a Roller Girl című dalaival aratott nagy sikereket. Ezután felvett egy albumot, majd hangversenykörútra ment.

Írt, vezényelt és főszerepet játszott a Viktóriában, egy zenés autós moziban, filmezett Montréalban, Quebecben és Saguenayben-Lac-St-Jean-ban, 2007-ben.

Godard után háromszor ment férjhez: második férje, Pierre Fabre (1968–1973), szövegkönyvíró-színész, harmadik Daniel Duval (1978–1981) színész-igazgató és a negyedik Dennis Berry igazgató (1982–1994).

Hosszú betegség után 79 éves korában, 2019. december 14-én halt meg.

Anna Karina egy bárban Párizsban, Franciaországban, 1960. Fotó: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho.


Anna Karina meg akarja csókolni férjét, Jean-Luc Godard-ot az esküvőjük napján Genfben, Svájcban, 1961 márciusában. Jean-Claude Sauer fotója/Paris Match.


Anna Karina, aki most ment feleségül Jean-Luc Godard-hoz, mosolyogva rózsával a hajában, Genf, Svájc, 1961. március. Jean-Claude Sauer fotója/Paris Match.


Anna Karina a San Sebastian Filmfesztiválon, 1962, Guipuzcoa, Spanyolország. Fotó: Gianni Ferrari/Cover.


Anna Karina stúdióportréja, 1962. december. Fotó: Walter Carone/Paris Match.


Anna Karina lóval, 1963. január. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Anna Karina a színpadon a Jacques Rivette által rendezett „La Religieuse” című darabot próbálja a Studio des Champs-Elysées-ben, Párizs, 1963. január. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Jean-Luc Godard és Anna Karina otthonukban, a Place Saint-Michel közelében, Párizs, 1963. február. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Anna Karina a „La Religieuse” című színházi darabban, Párizs, 1963. február. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Anna Karina és Jean-Luc Godard, Párizs, 1963. február. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Anna Karina a „Sweet and Sour” forgatásán, 1963. június. Fotó: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho.


Anna Karina fest a párizsi Trocadéro Gardensben, 1964. június. Fotó: Jack Garofalo/Paris Match.


Anna Karina, 1965. Édouard Boubat fotója.


Anna Karina az 'Alphaville'-ben, 1965. Fotó: Jean-Philippe Charbonnier/Gamma-Rapho.


Anna Karina a „Cinepanorama” című műsorban, 1965. Fotó: Dominique Gonot/INA.


Anna Karina a „Pierrot le Fou” forgatásán Hyères-ben, Franciaországban, 1965. június. Fotó: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho.


Jean-Paul Belmondo és Anna Karina a „Pierrot le Fou” forgatása közben, 1965. június. Fotó: REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho.


Anna Karina a „Neither Fig, Nor Grape” forgatása közben Courchevelben, Franciaországban, 1965. Fotó: Georges Galmiche/INA.


Anna Karina a lakásában, Párizs, 1966. március. Fotó: Philippe Le Tellier/Paris Match.


Anna Karina a sminkjét ellenőrzi az 'Anna' forgatásán, 1966. Fotó: Norbert Perrau/INA.


Anna Karina, az Eiffel-torony lépcsőjén, űrhajós stílusú öltözékben, amelyet a Victory stylist gyártott, 1966. március. Fotó: Philippe Le Tellier/Paris Match.


Anna Karina az "Anna" televíziós film forgatásán, 1966. Fotó: Norbert Perrau/INA.


Anna Karina a „Lamiel” című film forgatása közben, Párizs, 1967. március. Fotó: TÁRSADÓ RIPORTER/Gamma-Rapho.


Marcello Mastroianni és Anna Karina bemutatják a 'L'Etranger' című filmet a Velencei Filmfesztiválon, Lido, Velence, 1967. Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche.


Anna Karina Franciaországban, 1967. szeptember. Fotó: Philippe Le Tellier/Paris Match.

Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, mafab.hu, theplace2.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...