2021. július 31., szombat

Gloria DeHaven az 1940 - es és az 1950 - es években.

Gloria Mildred DeHaven (1925. július 23. - 2016. július 30.) amerikai színésznő, Hollywood aranykorának egyik utolsó csillaga.

Anyja, Flora Parker DeHaven is színésznő volt, apja, Carter DeHaven pedig szintén filmesként lett ismert, ráadásul Charlie Chaplin jóbarátja volt, még szerepelt is A diktátorban. Gloria csak 11 éves volt, amikor feltűnt élete első filmjében, ami Chaplin Modern időkje volt, amelynek forgatására csak édesapja miatt ugrott be, ahol Chaplinnek épp két kislányra volt szüksége. Nem sokkal később már le is szerződtette az MGM, és a stúdióban készült számos sikeres musicalben tűnt fel.

Az 1943-as Thousands Cheer-ben Gene Kelly volt a partnere, egy évvel később Sinatrával együtt játszott a Step Lively című musicalben, illetve szerepelt az akkoriban nagyon népszerű A cingár férfi-filmsorozat ötödik részében (A cingár férfi hazamegy, 1945).

Az 1950-ben bemutatott Három kis szó című komédiában a saját édesanyját, Flora Parker DeHaven színésznőt formálta meg Fred Astaire oldalán. Az alábbi filmrészletben a Who's Sorry Now? című dalt énekli, ami három évvel később Connie Francis előadásában lett nagy sláger.

A színészet mellett énekesnőként is rendszeresen fellépett először Bob Crosby zenekarával, majd később saját produkcióval, a Broadway-en 1955-ben debütált a Hetedik mennyország musicalváltozatában.

A hatvanas évektől kezdve főleg tévésorozatokban szerepelt, utolsó filmjét 72 évesen forgatta - ez volt a Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével készült 1997-es Tengerre, tata! című vígjáték. Négyszer házasodott, egyik férjéhez, Richard Fincherhez kétszer is hozzáment. Valamennyi házassága válással végződött.

2016. július 30-án kilencvenegy éves korában hunyt el egy Los Angeles-i hospice-kórházban.








































Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...