2021. június 9., szerda

Gábor Éva amerikai színésznő a 1940-es, 50-es években.

Gábor Éva (Eva Gabor) (Budapest, 1919. február 11. – Los Angeles, Kalifornia, 1995. július 4.) magyar származású amerikai színésznő, komikus, énekes.

Gábor Éva Budapesten született 1919. február 11-én Gábor Vilmos és Tilleman Janka gyermekeként, zsidó családban. Testvérei Gábor Magda és Gábor Zsazsa. Már húszévesen az Egyesült Államokban próbált színészi karriert kezdeni, itt ismerkedett meg későbbi férjével, dr. Eric Drimmer svéd csontkováccsal, akivel 1939-ben kötött házasságot.

Első amerikai filmszerepe a Paramount stúdiónál a Kényszerleszállás című 1941-es filmben volt, majd ezt követően számos filmben szerepelt az 1950-es években, többek közt Elizabeth Taylor vagy Dean Martin oldalán az Amikor utoljára láttam Párizst és az Egy csókkal kezdődött alkotásokban. 1953-ban saját televíziós talk showt kapott, de az Eva Gabor show mindössze fél évig volt adásban. Az 1950-es években és az 1960-as évek elején a televízióban és a filmekben is egyaránt játszott.

Gábor Éva játszotta Lisa Douglas szerepét a Green Acres televíziós sorozatban. Az 1965-ben induló sorozat cselekménye szerint Lisa férje, az ügyvéd Oliver Douglas (Eddie Albert) elhagyja a nagyvárost és farmot vásárol, ezzel pedig feleségét is vidéki életmódra kényszeríti. A sorozat a CBS-en volt látható és ugyanúgy Hooterville-ben játszódott, mint a Petticoat Junction, ami a Green Acres testvérsorozata volt és amiben Gábor Éva szintén Lisa karakterét alakította. A sorozat a maga idejében nagy népszerűségnek örvendett, az első négy évadot követően azonban leállították, csakúgy, mint az 1971-ben szintén törlésre kerülő The Beverly Hillbillies-t, amiben Gábor Éva epizódszerepeket játszott.

Gábor Éva később animációs filmekben szinkronizált, a Macskarisztokratákban Hercegnő, A mentőcsapat című filmben és folytatásában pedig Miss Bianca karakterét. Eddie Alberttel 1983-ban ismét együtt szerepelhetett egy Broadway-darabban, 1990-ben pedig egy szitkom sorozatban vállalt szerepet. A posztkommunista Magyarországra negyven év elteltével tért vissza, amikor a Gazdagok és híresek élete egyik epizódjában szerepelt.

Eric Drimmer, svéd csontkovács. 1937 júniusában Londonban házasodtak össze, 1942. február 25-én Los Angelesben váltak el.

Charles Isaacs, amerikai bróker. 1943. szeptember 27-én házasodtak össze, és 1949. április 2-án váltak el.

John Elbert Williams, plasztikai sebész. 1956. április 8-án házasodtak össze, majd 1957. március 20-án elváltak.

Richard Brown, író és rendező. A Flamingo Hotelben, Nevada városában, Las Vegasban házasodtak össze 1959. október 4-én, majd 1973 júniusában Kaliforniában elváltak.

Frank Gard Jameson Sr., a Rockwell International korábbi alelnöke. 1973. szeptember 21-én házasságot kötöttek, majd 1983-ban váltak el. Gábor Jameson négy gyermekének mostohaanyja lett.

Gábor Éva haláláig Merv Griffin producerrel élt kapcsolatban, annak ellenére, hogy abban az időben sokat pletykáltak Griffin homoszexualitáról.

Gábor Éva 1995. július 4-én hunyt el Los Angelesben. Temetését 1995. július 11-én tartották Beverly Hillsben a Good Shepherd (Jó Pásztor) Katolikus Templomban. Legfiatalabb testvérként ő hunyt el a leghamarabb. Gábor Magda 1997. június 6-án, Gábor ZsaZsa pedig 2016. december 18-án hunyt el. A Westwood Village Memorial Park temetőjében helyezték örök nyugalomra.



































Forrás: wikipédia, vintag. es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...