2021. április 9., péntek

Ann Savage amerikai színésznő az 1940-es években

 Ann Savage (született Berniece Maxine Lyon, 1921. február 19. - 2008. december 25.) amerikai színésznő.

Ann Savage – aki filmszerepeivel az állandóan dohányzó, a férfit veszélybe sodró igazi femme fatale megtestesítője volt – színésznőként egy 1943-as krimiben, a One Dangerous Nightban debütált a vásznon. Ezt követően az ötvenes években több mint harminc filmben játszott, főleg noirokban. 

A színésznő hollywoodi karrierje az ötvenes évek közepén elhalványult, de később igazi reneszánszát élte, amikor feltűnt Guy Maddin kanadai kultfilmes 2007-es dokumentumfilmjében, a My Winnipegben. Savage legnevezetesebb szerepe azonban máig Vera alakjának megformálása Edgar G. Ulmer legendás film noirjában, a Terelőútban (Detour). 

A filmet az amerikai Kongresszusi Könyvtár hivatalosan az első film noirként és B-filmként vette nyilvántartásba, Savage alakítását Veraként pedig a Time beválasztotta minden idők tíz legjobb filmes gonosztevőjének listájára olyan hősök közé, mint James Cagney bandavezére a Fehér izzásban vagy Robert Mitchum Max Cadyje az 1962-es Rettegés fokában. 

Ann Savage élete során három alkalommal ment férjhez, ám gyermeke egyik házasságából sem született. Harmadik férje és menedzsere, Bert D’Armand 1969-ben halt meg, azóta a színésznő egyedül élt.






























Forrás: www.vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...