2021. március 3., szerda

Molly Ringwald amerikai színésznő az 1980-as években

 Molly Kathleen Ringwald (1968. február 18. –) amerikai színésznő, énekesnő és író. 

Molly Kathleen Ringwald a kaliforniai Sacramento közelében fekvő Roseville-ben született, Adele Edith Frembd és Robert Scott „Bob” Ringwald gyerekeként. Anyja szakácsnő, apja pedig vak dzsesszzongorista volt. Ringwaldnak két testvére van: Elizabeth és Kelly.

Színészi karrierjét ötéves korában kezdte, az Alice Csodaországban színpadi változatában a mormota szerepét alakította. Egy évvel később apjával és zenekarával, a Fulton Street Jazz Band-el elkészítették az „I Wanna Be Loved by You” című dixieland albumot.

1978-ban, tízévesen az Annie musical Los Angeles-i előadásában Kate-et alakította.

1979-ben Ringwald szerepet kapott Diff'rent Strokes tévésorozatban, és a sorozat spin-off-jában, a The Facts of Life-ban is, melyben "Molly Parker"-t, egy csintalan, humoros diáklányt játszott. Annak ellenére, hogy ez csak egy mellékszerep volt, egy teljes rész (melynek címe: Molly ünnepe) foglalkozik a lánnyal és sorozatbeli szüleinek válásával.

1980-ban két Disney-lemez énekese volt. A hazafias dalokat tartalmazó Yankee Doodle Mickey albumon Ringwald a This Is My Country (Ez a hazám), a The Star-Spangled Banner és a God Bless America dalokat énekelte. Később a Disney Christmas című karácsonyi albumon is énekelt. Filmes karrierje kezdetén Golden Globe-díjra jelölték az 1982-es Viharban (Tempest) alakított szerepéért. Az igazi áttörést azonban a Tizenhat szál gyertya hozta meg 1984-ben. Ringwald is tagja volt az úgynevezett „Brat Pack”-nek, mely az 1980-as évek híresebb tini-színészeinek gyűjtőneve volt. Ringwald a 80-as években többek között a Tizenhat szál gyertya, a Nulladik óra, az Álmodj rózsaszínt, a A nővadász és a Vad szenvedélyek című filmekben is szerepelt. John Hughes forgatókönyvíró és rendező múzsájának is tartották.

Az 1990-es évek elején több női főszerepet is visszautasított, így a Micsoda nő! és Ghost főhősnőjét is más alakította Ringwald helyett. A 90-es évek közepén egy Los Angeles-i középiskolában megtanult franciául, majd Párizsba költözött és francia filmekben szerepelt, de többször visszatért hazájába, hogy amerikai produkciókban is közreműködjön.

1994-ben Stephen King Végítéletének televíziós adaptációjában megkapta Frannie Goldsmith szerepét és Gary Sinise oldalán játszhatott. 1996-ban a Vadul vagy sehogy című filmben Melissa Nelson, egy főiskolai baseball-játékossal viszonyt folytató zavarodott nő szerepét játssza. Ugyanabban az évben visszatért a tévé képernyőjére is, amikor az ABC Townies című szituációs komédiájában Lauren Graham és Jenna Elfman mellett jelent meg. Egy epizód erejéig a kritikusok által is elismert Remember WENN című sorozatban egy vak nőt alakított. 1998-ban Lara Flynn Boyle és Teri Hatcher mellett játszott a Mióta elmentél... című romantikus vígjátékban. 2000-ben a Végtelen határok 6. évadának 1. részében volt látható.

2000-ben az In the Weeds-ben állt a kamerák elé, majd 2001-ben cameoszerepet kapott a Már megint egy dilis amcsi film-ben. 2004 második felében Jason Biggs és Craig Bierko oldalán a Modern Orthodox című Broadway-musicalban. 2006-ban az Elfeledett feleségek című tévéfilmben szerepelt.

2001-ben, illetve 2003-ban fellépett a Tick, tick... BOOM! és az Enchanted April című musicalekben, majd 2006 második felében a Sweet Charity előadásában is.

2008 júliusában bemutatkozott az ABC Family Az amerikai tini titkos élete című sorozatában is, melyben a főszereplő kamasz édesanyját alakítja.

2013. április 9-én az Universal Music kiadásában megjelent Molly Ringwald első szólóalbuma, az Except Sometimes.

A dzsesszt tartalmazó lemezen Ringwald édesapja nyomdokaiba lép: „Egy zenével teli otthonban nőttem fel, és igen korán értékelni kezdtem a dzsesszt, mivel édesapám Bob Ringwald dzsesszzongorista volt. Hároméves korom környékén már énekelni kezdtem vele és zenekarával, és a dzsessz továbbra is szenvedélyem maradt a színjátszás és az írás mellett. A dzsessz számomra egy alap, melyhez mindig visszatérhetek.”

1999 és 2002 között Valery Lameignère francia író felesége volt. 2007-ben feleségül ment a görög-amerikai származású író-könyvkiadó Panio Gianopoulos-hoz, akitől három gyereke született: Mathilda Ereni (2003), Adele Georgiana (2009) és Roman Stylianos (2009). Az ikreivel való várandósságát Az amerikai tini titkos élete című sorozat történetébe is belefoglalták.


































Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jonathan Katz amerikai humorista és színész.

Jonathan Paul Katz (New York, 1946. december 1. –) amerikai humorista, színész és szinkronszínész. A Dr. Katz, Professional Therapist című a...